Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μιλούν με Ελλάδα και ετοιμάζουν την άμυνά τους σε περίπτωση χρεοκοπίας

Μιλούν με Ελλάδα και ετοιμάζουν την άμυνά τους σε περίπτωση χρεοκοπίας

Σε ανοιχτή γραμμή με τους τεχνοκράτες του Eurogroup βρίσκεται, ο Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος ενημερώνει διαρκώς για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός για το που μπορεί να οδηγήσουν την Ευρωζώνη οι απρόβλεπτες εξελίξεις στην χώρα.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι τον Δεκέμβριο πέρα από τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μισθούς και συντάξεις, λήγουν και Ομόλογα ύψους 8 δις €.

Επίσης, μέχρι τον Μάρτιο -οπότε και λήγουν Ομόλογα- τουλάχιστον 15δις.€ θα πρέπει να εισρεύσουν στην χώρα 60δις.€ που αφορούν στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών το EuroWorking (Ομάδα Τεχνοκρατών που προετοιμάζει την νέα δανειακή σύμβαση) ετοιμάζει την γραμμή άμυνας της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα πυροδοτήσει ντόμινο χρηματοοικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη, από μία πιθανή χρεοκοπία της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η ιδέα της μόχλευσης του μηχανισμού χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) σε επίπεδα μεγαλύτερα του 1τρις.€ βρίσκεται στο τραπέζι.

Σε αυτή την φάση πάντως οι τεχνοκράτες κρατούν στάση αναμονής, ενώ παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ελληνικών Ομολόγων (PSI) φαίνεται να συνεχίζουν κανονικά την προετοιμασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, η ψήφιση της Συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως προαπαιτούμενο όχι μόνο για την εκταμίευσης της 6ης δόσης –και την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας- αλλά και την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε