Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μήπως ήρθε η ώρα να μας ρωτήσουν…

Μήπως ήρθε η ώρα  να μας ρωτήσουν…

Μέχρι τώρα όλες οι αποστροφές του κυβερνητικού λόγου  ανεξάρτητα από το ποιος ή ποια τον εκφωνεί

συγκλίνουν σε ένα  σημείο: Την εξασφάλιση του δικαιώματος  του ελληνικού δημοσίου να δανείζεται.

Η ευχέρεια δανεισμού  αποτελεί αναντίρητα την κυβερνητική προτεραιότητα. Ετσι είμαστε “αναγκασμένοι” να πανηγυρίζουμε όταν αυτό επιτυγχάνεται με επιτόκια γύρω στο 5% και να ανησυχούμε όταν αυτά εκτινάσσονται πάνω από 6,5%. Κάπου εκεί στη συζήτηση μπαίνει το επάρατο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να προσγειώσει κάπως τη συζήτηση στα ουσιαστικά της περιεχόμενο.

Οπως είναι γνωστό το Δ.Ν.Τ δανείζει χαμηλότοκα. Δηλαδή με επιτόκιο που δεν ξεπερνά το 3%. Δανείζει με ταχύτητα, χωρίς γραφειοκρατικές  διαδικασίες και φτηνά.

Κι όμως γίνεται  χαλασμός κόσμου προκειμένου να αποφευχθεί ο δανεισμός από αυτό. Μοιάζει κάπως οξύμωρο. Να κάποιος που δανείζει φτηνά αλλά προσπαθούμε να αποφύγουμε τα λεφτά του. Αυτό γίνεται γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δανείζει με σκληρούς αντικοινωνικούς όρους. 

Ζητεί απολύσεις στο Δημόσιο, δραστικές περικοπές μισθών, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, φοροεπιδρομές, απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ελαστικές μορφές απασχόλησης, φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. 

Οσοι το αμφισβητούν δεν έχουν παρά να ενημερωθούν για τους όρους με τους οποίους δανείστηκαν η Αργεντινή πριν από χρόνια και σχετικά πρόσφατα, η Λετονία και η Ουγγαρία. Γνωστοί οι όροι γνωστά και τα αποτελέσματα. Ανεργία κοντά στο 25%, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, το ένα τρίτο του πληθυσμού όχι απλά κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά στα όρια της εξαθλίωσης. Αυτό ανάμεσα στα άλλα σημαίνει εκρηκτική άνοδο της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, έξαρση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων. Οσο για την ανάπτυξη αυτή μπορεί να περιμένει. 

Το Εθνικό Ακαθάριστο Εισόδημα κάνει βουτιές που αρχίζουν από το -5% και φτάνουν στο -10%. Πραγματικός κόλαφος δηλαδή. Με άλλα λόγια πρέπει να δυστυχήσουν οι λαοί για να πληρωθούν τα χρέη στους δανειστές όχι για να ζήσουν οι πολίτες. Το Δ.Ν.Τ δανείζει και βάζει όρους να πληρωθούν όσοι κερδοσκόπησαν σε βάρος των κρατικών οικονομιών.

Θα είχε νόημα  λοιπόν η σχετική συζήτηση αν αποφεύγονται την μέγκενη του Δ.Ν.Τ η χώρα μας απέφευγε τα επώδυνα, αντιλαϊκά  μέτρα που επιβάλει. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ακόμα κι αν αποφύγουμε το Δ.Ν.Τ τα μέτρα ήδη επιβάλλονται. Για όσους τυχόν έχουν αμφιβολίες, η ιστοσελίδα τους παραπέμπει στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στην Λευκωσία.

Τα μέτρα που  θα αναστατώσουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών για πολλά χρόνια και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξασφαλίσουν στους δανειστές τα λεφτά τους με τα τοκογλυφικά επιτόκια είναι δεδομένα.

Στους πολίτες εναπόκειται  να απαντήσουν αν δέχονται ή όχι  να υποστούν αυτή τη δοκιμασία. Είναι  λοιπόν υποχρέωση της κυβέρνησης να τους καλέσει να τοποθετηθούν πάνω στο τεράστιο θέμα που θα αλλάξει δραματικά τις συνθήκες της ζωής τους. Είναι θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης από τη στιγμή που το κυβερνητικό κόμμα έλεγε εντελώς διαφορετικά πράγματα στο πρόγραμμα του με το οποίο τελικά το ψήφισε μια σημαντική μερίδα των πολιτών. Τώρα πρέπει να τεθούν υπόψη τους τα νέα διλήμματα. Να τοποθετηθούν πάνω σ’ αυτά όλα τα πολιτικά κόμματα κι ο ενημερωμένος πολίτης ν’ αποφασίσει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε