Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μισό δολάριο ανέβηκε σε μία ημέρα το πετρέλαιο

Το ανοδικό ρεκόρ τιμής είναι τα 149 δολάρια το βαρέλι αργού πετρελαίου και σημειώθηκε μέσα σ εντονότατο όργιο κερδοσκοπικού χαρακτήρα φημών.

Από τον ΟΠΕΚ ανακοινώθηκε στη Βιένη ότι, η τιμή του βαρελιού των 159 λίτρων του αργού πετρελαίου γιά την άμεση παράδοση διαμορφώθηκε εν όψει του Σαββατοκύριακου στα 78,88 δολάρια, μ ελαφρά αύξηση περίπου μισού δολαρίου, “παρά τα στοιχεία γιά μείωση της ζήτησης του προϊόντος και στην Ευρώπη και στις Ην. Πολιτείες”.

Ο 12μελής ΟΠΕΚ διασφαλίζει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς “μαύρου χρυσού”. Στην πράξη, παράγει καθημερινά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου περισσότερο από τα προκαθορισμένα, μ αποτέλεσμα να σωρεύει αποθέματα, κάτι που “πιέζει” την τιμή του προϊόντος. Κι οι καταναλωτές σχηματίζουν τ αποθεματικά τους, στη Δύση αυτά αρκούν γι άνετη κατανάλωση περίπου 100 ημερών. 

Έκτοτε, η τιμή αφού έπεσε περίπου στα 35 δολάρια το βαρέλι, άμεση παράδοση, αναρριχήθηκε σταδιακά στην περιοχή των 80 δολαρίων. Η αποδυνάμωση του δολαρίου, στο οποίο το πετρέλαιο αποτιμάται, έναντι του ευρώ, συμβάλλει σαυτήν τη διαμόρφωση τιμής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε