Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Moody’s: Ο οίκος που δεν είδε τα “κανόνια” της Lehman και της Enron!

Η περιβόητη Moody’s που την προηγούμενη εβδομάδα υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανοτητα της χώρας, τον… δήμο Αθηναίων και την Ισπανία, έχει πολλά “άπλυτα” στην πορεία της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακης πρόκειται για τον οίκο αξιολόγησης που είχε σε καλή θέση τόσο την Enron όσο και την Lehman Brothers, δύο από τα μεγαλύτερα “κανόνια” στην ιστορία των ΗΠΑ.

H Enron, ο αμερικανικός κολοσσός του κλάδου της ενέργειας, κατέρρευσε το 2001, ύστερα από αποκαλύψεις για παράνομες και επιτηδευμένες πρακτικές δημιουργικής λογιστικής που εφάρμοζε.

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που φέρνει στο φως η εφημερίδα, ο Moody’s φέρεται να είχε δεχτεί πιέσεις από τραπεζικούς κύκλους που δρούσαν για λογαριασμό της εταιρείας – Citigroup, JP Morgan Chase – να μην υποβαθμίσει την αξιολόγηση της εταιρείας.

Ενώ η κρίση βρισκόταν σε εξέλιξη, η Moody’s είχε κρατήσει την αξιολόγηση σε σημείο που να μην επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές και τελικά προχώρησε σε μείωση της αξιολόγησης μόλις λίγες ημέρες πριν το “κανόνι”.

Η επιτροπή της Γερουσίας που είχε εξετάσει την υπόθεση – αν και δεν έκρινε ότι παραβιάστηκε κάποιος νόμος – ωστόσο βρήκε πως η εταιρεία έπρεπε να είχε υποβαθμιστεί πολύ νωρίτερα και ότι οι επαφές της εταιρείας ήταν… ανάρμοστες.

Στο μεταξύ, η πορεία της ίδιας της Moody’s ήταν θεαματική. Το 2008 τα διευθυντικά στελέχη απέκτησαν μετοχές της εταιρείας και ο οίκος απέκτησε τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση στον δείκτης Standard & Poors 500 της Wall Street, θέση που διατήρησε επί πέντε έτη.

Οι μετοχές της Moody’s ανέβηκαν κατά 500% ενώ τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 900% σε μία δεκαετία μέσα. Στο μεταξύ οι αξιολογήσεις της Moody’s επεκτάθηκαν σε πολύπλοκα προϊόντα.

Η υπόθεση Enron επαναλήφθηκε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers, πρώτη πλάκα του ντόμινο της κρίσης που δεν έχει σταματήσει να ταλανίζει τις οικονομίες παγκοσμίως. Και εδώ η αξιολόγηση ήταν πολύ καλή για την πραγματική κατάσταση. O Moody’ς προχώρησε σε υποβάθμιση της τράπεζας μόλις λίγες εβδομάδες πριν την πτώχευση…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε