Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Moody’s: Χαστούκια για κυπριακές τράπεζες

REUTERS
Τριπλή υποβάθμιση για Μαρφίν και μία βαθμίδας για Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική έφερε η προ ημερών υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Moody’s.

Ο οίκος ανακοίνωσε το πρωί τις νέες υποβαθμίσεις των τραπεζών οι οποίες συνοδεύονται και από αρνητικό ορίζοντα για περαιτέρω υποβάθμιση.
 
Αναλυτικότερα, η Μαρφίν από Ba2 υποβαθμίστηκε σε B2, η Τράπεζα Κύπρου από Ba1 σε Ba2 και η Ελληνική από Ba1 σε Ba2.
 
Βασική αιτία, για την υποβάθμιση, σύμφωνα με τους Moody’s, είναι η μειωμένη ικανότητα της χώρας να στηρίξει το μεγάλο τραπεζικό της σύστημα το οποίο είναι έξι φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της.
 
Για την τριπλή υποβάθμιση της Μαρφίν, εξηγεί πως είναι συνέπεια και της διαφαινόμενης αδυναμίας του κράτους να στηρίξει τις τράπεζας αλλά και λόγω του η έκθεση της σε ελληνικά ομόλογα ισοδυναμεί με το 91% των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της.
 
Οι Moody’s υπολογίζουν πως η Μαρφίν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια ύψους 1δις μέχρι το καλοκαίρι του 2012 κάτι που θεωρεί πολύ δύσκολο και ότι θα χρειαστεί στήριξη.
 
Όσον αφορά Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική ο οίκος θεωρεί πως μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για νέα κεφάλαια χωρίς εξωτερική βοήθεια. Για την Κύπρου, σημειώνει πως θα χάσει το 53% των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της από το κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα που σημαίνει απομείωση περιουσιακών στοιχείων αλλά και μετατροπή των ΜΑΕΚ 887εκ. σε πρωτοβάθμια κεφάλαια.
 
Η έκθεση της Ελληνικής Τράπεζας, σε ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζεται ως «μέτρια» με αντιστοιχία μόλις 18% στα πρωτοβάθμια κεφάλαια της τράπεζας.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε