Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μούτρωσε η Μέρκελ με τους Φινλανδούς για τις εγγυήσεις

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκοψε ξανά τις ορέξεις των Φινλανδών για εγγυήσεις με τις οποίες διαφωνεί και το ΔΝΤ.
Η Μέρκελ επανέλαβε τις επικρίσεις της όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση που απαιτεί η Φινλανδία που ζητεί εγγυήσεις για να συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

“Δε νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σ’ αυτό το δρόμο”, τόνισε η Μέρκελ σε συνάντηση με τους βουλευτές της, άποψη την οποία υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Νωρίτερα χθες, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, τάχθηκε υπέρ των εγγυήσεων, όπως αποθέματα χρυσού ή βιομηχανικές μετοχές για τις χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η πρόταση αυτή βρήκε ανταπόκριση από ορισμένους βουλευτές κατά τη χθεσινή συνάντηση, η οποία ήταν αφιερωμένη κυρίως στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου: μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, καθώς και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όμως, για να λειτουργήσει, το νέο αυτό όργανο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ στις 23 Σεπτεμβρίου. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές είναι αντίθετοι σ’ αυτό, αλλά ως τώρα φαίνεται ότι η Μέρκελ έχει εξασφαλίσει μια επαρκή πλειοψηφία.

Επιμένουν οι Φινλανδοί

Η Φινλανδία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εγγυήσεις για ένα δάνειο προς την Ελλάδα με άλλα μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.

Ο Κατάινεν υπογράμμισε πως η Φινλανδία δεν επιθυμεί να βλάψει άλλα μέλη της ευρωζώνης ή το ευρώ με το αίτημά της για εγγυήσεις, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν είχε άμεση επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία φέρεται ότι έχει αρνητική στάση έναντι της προτεινόμενης συμφωνίας ανάμεσα στη Φινλανδία και την Ελλάδα.

Τα σχόλια του Κατάινεν έγιναν στη νότια πόλη Τάμπερε όπου ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε διάσκεψη του συντηρητικού κόμματός του Εθνικός Συνασπισμός.

Πριν από μια εβδομάδα, η φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν ανακοίνωσε μια συμφωνία με την Ελλάδα, λέγοντας πως βάσει των όρων της συμφωνίας η Ελλάδα θα μεταβιβάσει ένα αδιευκρίνιστο ποσό στο φινλανδικό κράτος. Το ποσό και οι τόκοι του θα επενδυθούν σε χαμηλού κινδύνου, μακροπρόθεσμους τίτλους που θα εγγυηθούν το δάνειο στήριξης.

Η Ουρπιλάινεν είχε δηλώσει τότε πως η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Η νέα φινλανδική κυβέρνηση, η οποία σχηματίσθηκε τον Ιούνιο έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως θα ζητήσει εγγυήσεις ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε μελλοντικά πακέτα στήριξης για την Ελλάδα ή άλλα μέλη της ευρωζώνης.


Και το ΔΝΤ αντίθετο στις εγγυήσεις

Στο μεταξύ για το ίδιο θέμα, δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο εγγυήσεων, το οποίο θα βασίζεται σε μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, περιλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας του.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κορυφώνεται η αντίθεση στην Ευρωζώνη για τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα σχετικά με την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Σημειώνει, επίσης, ότι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετο στη συμφωνία αυτή, γιατί μπορεί να απειλήσει το καθεστώς του ταμείου ως του «προτιμώμενου πιστωτή» που διασφαλίζει ότι αυτό είναι που σε κάθε περίπτωση αποπληρώνεται πρώτο.

Οι πρώτες συζητήσεις στην Ευρωζώνη, σημειώνει η WSJ, είχαν επικεντρωθεί στην αναζήτηση ρευστών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας – μετρητών και πιθανόν χρυσού – που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση. Τώρα, προσθέτει, εξετάζεται, αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία, όπως ελληνικές επιχειρήσεις ή ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

Η εφημερίδα τονίζει, ωστόσο, ότι υπάρχουν εμπόδια για ένα τέτοιο σχέδιο. Ένα εμπόδιο είναι ότι σημαντικό μέρος της ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου προορίζεται ήδη να πωληθεί και οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στην ύπαρξη των αντίστοιχων εσόδων. Υπάρχει επίσης η δυσκολία να καταγραφεί ποια είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Η ιδέα της χρήσης της ακίνητης περιουσίας ως εγγύησης θα μπορούσε να είναι ευαίσθητη για την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση αντετάχθη σθεναρά σε κάθε συμφωνία που θα προέβλεπε τη χρήση ελληνικής γης ή ακίνητης περιουσίας ως εγγύησης.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε