Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Μπαλώματα” και “δειλή” χαρακτηρίζει η Λεζ Εκό τη συμφωνία για την Ελλάδα

“Μπαλώματα” και “δειλή” χαρακτηρίζει η Λεζ Εκό τη συμφωνία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα ναι μεν θα δώσει μία ώθηση ανάπτυξης στη χώρα ωστόσο μακροπρόθεσμα είναι ανεπαρκής.

«Από εδώ και στο εξής, η ενέργεια στην Ελλάδα δεν θα καταναλώνεται πλέον για το χρέος, αλλά για την οικονομική ανάκαμψη», υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό. Σε άρθρο της για τις αποφάσεις του Eurogroup, με τίτλο “Η συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα ανάκαμψης στην Ελλάδα”, η δημοσιογράφος Αν Μπόερ επισημαίνει καταρχάς ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν τη συμφωνία «ικανοποιητική βραχυπρόθεσμα, ανεπαρκή -όμως- σε βάθος χρόνου».

Από καθαρά λογιστικής άποψης, λέει η συντάκτης, η συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί δειλή, αφού παρά τις προσπάθειες των πιστωτών να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, θα παραμείνει ακόμα στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και στο 110% το 2022. Ποσοστό ακόμα υπερβολικά υψηλό, για μια χώρα του συγκεκριμένου μεγέθους.

Αντί για μπαλώματα, αναφέρει, το ιδεώδες θα ήταν να γίνει μερικό ξεκάθαρο σβήσιμο των διμερών δανείων από τα κράτη- μέλη, σημειώνοντας ωστόσο ότι και τα κράτη-μέλη έκαναν ό,τι μπορούσαν, λαμβάνοντας υπόψη τους πολιτικούς και οικονομικούς τους περιορισμούς.

Στη συνέχεια, κάνει ειδική αναφορά στις τοποθετήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, γράφοντας: «Όταν ο κ. Παπαδημούλης κατηγορεί την καγκελάριο Μέρκελ για στενοκέφαλη, εγωιστική και κοντόφθαλμη πολιτική, επειδή εναντιώνεται στο σβήσιμο κατά 50% του χρέους που κατέχουν οι δημόσιοι πιστωτές, ξεχνά απλώς ότι δεν υπάρχει ένας μόνο δημόσιος πιστωτής, αλλά 16, μεταξύ των οποίων μάλιστα χώρες, όπως η Γαλλία, που έχουν ήδη χάσει το τριπλό Α λόγω της έκθεσής τους στον κίνδυνο του ευρώ».

Η συντάκτης επισημαίνει πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορούσε να πάρει το “πράσινο φως” από το Κοινοβούλιό της για ένα σβήσιμο του χρέους και σημειώνει πως «ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ που πίεζε για μια τέτοια λύση, κατάλαβε στο τέλος ότι είναι καλύτερο να διατηρηθούν οι πιστωτές σε καλή κατάσταση, από το να εισέλθουν σε πολιτική κρίση, έστω και αν τα νούμερα δεν είναι τέλεια αυτήν τη στιγμή».

Σύμφωνα με την Αν Μπόερ, η συμφωνία δείχνει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης επιδεικνύουν μια πραγματική δέσμευση απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να εργαστούν σε βάθος χρόνου για να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

«Η συνέχεια της παρτίδας παίζεται πλέον στην Ελλάδα, της οποίας η πορεία εδώ και έξι μήνες είναι εντυπωσιακή με την υιοθέτηση 70 δομικών μεταρρυθμίσεων και ενός προγράμματος περικοπών της τάξης των 13,5 δισ. Από εδώ και στο εξής, η ενέργεια δεν θα καταναλώνεται πλέον στο χρέος, αλλά στην οικονομική ανάκαμψη», καταλήγει η εφημερίδα Λεζ Εκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Financial Times:Συμφέρει την Ελλάδα η αποτυχία του προγράμματος!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε