Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μπαράζ αρνητικών ειδήσεων έριξε το ΧΑ

Μπαράζ αρνητικών ειδήσεων έριξε το ΧΑ

– Οριακά εβδομαδιαία κέρδη 0,2% – Ανησυχία στους επενδυτές
– Στο 3,9% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο
– Στα 2,2 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο του 2010

Για άλλη μια μέρα η αρνητική ειδησεογραφία επηρέασε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει κατά 1,64% στις 1.995,24 μονάδες με πολύ χαμηλή αξία συναλλαγών στα 145,39 εκατ. ευρώ που όμως λειτούργησε ως ανάχωμα και δεν εκδηλώθηκαν πιο επιθετικές ρευστοποιήσεις. Σε εβδομαδιαία βάση, μετά από δύο ανοδικές και τρεις πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,2% αλλά είναι από τις περιπτώσεις που τα νούμερα δεν λένε την αλήθεια.

Το θολό τοπίο από το Eurogroup όπου επισήμως για το ζήτημα της Ελλάδας δεν υπήρξε κάτι νεώτερο, γεγονός που σημαίνει ότι για άμεσα ζεστό χρήμα θα αποτανθούμε στο ΔΝΤ, οι δηλώσεις Τρισέ ότι κατάσταση με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι δύσκολη και ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω αλλά και οι προβλέψεις του Economist ότι το χρέος της Ελλάδος θα εκτιναχθεί το 2011 στο 150% του ΑΕΠ δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο συμπληρώθηκε από την εκτίναξη των spreads στις 424 μονάδες βάσης.

Οι τράπεζες υπό την απειλή των σταθερά υψηλών επιτοκίων υποχώρησαν κατά 3,39%. Η Eurobank έχασε 4,83%, η Alpha κατά 3,79% και η Εθνική κατά 2,92%. Επίσης, όλα σχεδόν τα blue chips πιέστηκαν πλην της Coca – Cola και της Intralot που έκλεισαν τη συνεδρίαση με κέρδη 1,06% και 0,82% αντίστοιχα.Συνολικά μόνο 47 μετοχές ενισχύθηκαν, 114 υποχώρησαν και 166 παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων που σηματοδοτούν η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, η επίσκεψη των επιτελών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ τη Δευτέρα στην Αθήνα και η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων την ερχόμενη Τρίτη από τον ΟΔΔΗΧ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός το Μάρτιο εμφάνισε αύξηση από 2,9% σε 3,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0.9% το Φεβρουάριο σε 1,4% το Μάρτιο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 0,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,5% σε 1,9% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,3%.

Το ποσοστό της Ελλάδας είναι το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ουγγαρία (5,7%) και τη Ρουμανία (4,2%) και την Ελλάδα (3,9%).

Μείωσε κατά 0,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 παρουσιάζει το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2010, που έφτασε στα 2,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ , οι εισαγωγές στα 3,2 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας να μειωθεί από 2,3 δισ. ευρώ σε 2,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2009, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3%.

Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στους «27» εμφανίζει η Γερμανία με 8 δις. ευρώ και ακολουθεί η Ιρλανδία με 3,3 δις. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει η Μεγάλη Βρετανία με 9,4 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Γαλλία με 5,2 δσ. ευρώ, η Ισπανία με 4,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 3,4 δισ. ευρώ και η Ελλάδα με 2,2 δισ. ευρώ.

Στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο του 2010 σημειώθηκε εμπορικό πλεόνασμα με τον υπόλοιπο κόσμο ύψους 2,6 δισ. ευρώ ενώ για τους «27» διαπιστώνεται εμπορικό έλλειμμα 6 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Χωρίς το μηχανισμό πηγαίναμε σούμπιτο στο ΔΝΤ

Οι αντιδράσεις μμε και Τραπεζών γιά το ελληνικό αίτημα

Τρισέ: Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να επιδεινωθεί

Η κρίση έπληξε και τα επιχειρηματικά deals

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε