Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Μπάσιμο” στην Ελλάδα από ιταλικό ενεργειακό κολοσσό

Μπάσιμο” στην Ελλάδα από ιταλικό ενεργειακό κολοσσό

Η ιταλική Enel ενδιαφέρεται να αγοράσει ποσοστό στην εταιρεία του υποβρύχιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ιταλίας Enel ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα ποσοστό 10-20% στην εταιρεία TAP (Trans – Adriatic Pipeline), η οποία σχεδιάζει την κατασκευή του υποβρύχιου αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία, προκειμένου να μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην TAP.

Ο αγωγός TAP είναι ένα από τα ανταγωνιστικά σχέδια για τη μεταφορά αζερινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από τους υφιστάμενους προμηθευτές, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Η Enel έχει δείξει ενδιαφέρον να αγοράσει ένα ποσοστό 10-20% των μετοχών της εταιρείας TAP. Μία εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Enel μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να υπογραφεί μία διυπουργική συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας για τον TAP», δήλωσε η πηγή.

Στους μετόχους της εταιρείας TAP περιλαμβάνονται η νορβηγική εταιρεία Statoil, η ελβετική Swiss EGL και η γερμανική E.ON Ruhrgas. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τον αγωγό με 30% μετοχικό κεφάλαιο και 70% με δανεισμό από ιδιωτικές τράπεζες και οργανισμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας κ. Κοράντο Πασέρα δήλωσε στη Ρώμη ότι η κυβέρνησή του είναι δεσμευμένη να καταστήσει τον αγωγό μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας και να φέρει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ιταλία.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε