Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Μπερδεμένα” τα αμερικανικά ΜΜΕ για το μέλλον της Ελλάδας

“Μπερδεμένα” τα αμερικανικά ΜΜΕ για το μέλλον της Ελλάδας

Συγκρουόμενες εκτιμήσεις προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ για τις περαιτέρω εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Μια από τις κύριες επισημάνσεις στηρίζεται στην άποψη ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, με τη Συνάντηση Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου δεν φαίνεται, όπως υποστηρίζεται, να δίνεται τέλος στην κρίση, ακόμη και μετά τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι για αγορές κρατικών ομολόγων.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, σημειώνεται ο «νέος γύρος» διαπραγματεύσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, τα «σκληρά μέτρα» λιτότητας και το γεγονός ότι για τα νότια αδύναμα κράτη της ευρωζώνης μπορεί να μην επαρκεί καν η παρέμβαση της ΕΚΤ.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» επισημαίνει τις «έντονες διαφορές» ως προς τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν Ελλάδα και Ισπανία στο θέμα των περικοπών στον τομέα του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Ελλάδα η πίεση από τους διεθνείς πιστωτές οδήγησε την κυβέρνηση συνασπισμού σε συμφωνία για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, που, ίσως προκαλέσουν μείωση περίπου 10% σε συντάξεις.

Αντίθετα στην Ισπανία, όπως επισημαίνεται, παρά την πρόσφατη εξαγγελία του Ισπανού πρωθυπουργού για έναν από τους αυστηρότερους προϋπολογισμούς στην ιστορία της χώρας, ο Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να περικόψει ή και να «παγώσει» τις συντάξεις, ενώ προβλέπεται αύξηση της τάξης του 1% τον επόμενο χρόνο σε συντάξεις για πρώην δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και για προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης σε όλους τους Ισπανούς συνταξιούχους.

Όπως υποστηρίζεται, στην Ελλάδα η «μακρόχρονη γενναιοδωρία» του συνταξιοδοτικού της προγράμματος συνέβαλε στη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, καθώς αρκετά χρόνια πριν από την κρίση, οι πληρωμές σε συντάξεις στη χώρα έφθαναν το 14% του ΑΕΠ της. Ωστόσο, αυτές οι μέρες έχουν πλέον παρέλθει για την Ελλάδα, αναφέρεται, καθώς οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις θα αποφέρουν το μεγαλύτερο μέρος από τα 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου της, όσο ακόμη διαθέτει την απαιτούμενη αξιοπιστία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» προβάλει δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων οι οποίοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με προσχέδιο του προϋπολογισμού που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το έτος 2013, υπό το βάρος των νέων μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, όπως δήλωσε ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,8% τον επόμενο χρόνο, ακολουθώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του ιδιωτικού τομέα και υποδεικνύοντας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Σήμερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα έπειτα από 10ήμερο διάλλειμα, οι επιθεωρητές της τρόικας, οι οποίοι και θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για να εξετάσουν τα μέτρα λιτότητας που οριστικοποίησε η κυβέρνηση συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα.

Σε άρθρο του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» αναφέρεται ότι, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία αναγκάζονται να υιοθετούν μέτρα λιτότητας που εξοντώνουν τις οικονομίες τους, η Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα παραμένουν απρόθυμες να προβούν σε μέτρα αποτροπής της διάσπασης της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, διατυπώνεται η άποψη ότι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία προτείνουν τη μελλοντική ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ επί του παρόντος υπεύθυνες για τα προβλήματα των τραπεζών τους θα πρέπει να παραμείνουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Του σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης θα πρέπει να προηγηθεί η εφαρμογή του πανευρωπαϊκού εποπτικού συστήματος και η απόδειξη της αποδοτικότητάς του, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Συνεπώς, υποστηρίζουν οι συντάκτες του άρθρου, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, εξακολουθεί η αποτυχία συντονισμού, η αβεβαιότητα, η πολιτική αστάθεια και η δημοσιονομική εξόντωση, γεγονός που σημαίνει ότι για τις αδύναμες χώρες μπορεί να μην επαρκεί καν η παρέμβαση της ΕΚΤ, καθώς θα καθίστανται όλο και πιο αναξιόχρεες.

Στο μεταξύ, στην «αυξανόμενη δημοτικότητα» της Χρυσής Αυγής κάνει αναφορά σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», καταγράφοντας τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Τονίζεται ότι μέλη της «Χρυσής Αυγής» επιδίδονται σε εκστρατεία επιτήρησης στους δρόμους ελληνικών πόλεων, αλλά και σε επιθέσεις κατά μεταναστών. Όπως επισημαίνεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η Χρυσή Αυγή απέχει προς το παρόν μακράν από το να συνιστά μείζονα απειλή για το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά ή για την ευάλωτη κυβέρνηση συνασπισμού. Η πλειοψηφία των Ελλήνων, σημειώνεται, εκφράζει δυσαρέσκεια για την άνοδο του κόμματος και αντιφασιστικές οργανώσεις στην Αθήνα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους σε γειτονιές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες περιπολίες μελών της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, τονίζεται στο δημοσίευμα, η αυξανόμενη πολιτική και κοινωνική δυσαρέσκεια αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη Χρυσή Αυγή, καθώς η ομάδα προσπαθεί να καλλιεργήσει μια ευρύτερη βάση και πολλές συζητήσεις μετατρέπονται σε παράπονα για την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, πριν γίνει αναφορά στην αύξηση της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, αναφέρεται ότι η ακροδεξιά ομάδα άνοιξε πρόσφατα γραφείο στη Νέα Υόρκη, ανακοινώνοντας την παρουσία της μέσω διαδικτύου, ενώ ίδρυσε και παράρτημα στην Αυστραλία, όπου οι Έλληνες μεταναστεύουν κατά χιλιάδες προκειμένου να αποφύγουν την κρίση. Τέλος, επισημαίνεται ακόμη ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η παρουσία άνω του 1,5 εκατομμυρίου μεταναστών σε μια χώρα περίπου 11 εκατομμυρίων προκαλεί φαινόμενα εξτρεμισμού που εκτρέφουν τη δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου το συγκεκριμένο κόμμα θα πυροδοτούσε περαιτέρω άνοδο στη δημοτικότητά του.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε