Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Μπορούμε και χωρίς ΔΝΤ” λέει η κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Καλοδεχούμενες φαίνεται πως είναι από την κυβέρνηση οι δηλώσεις του Σόιμπλε, που ανοίγουν την πόρτα για να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και πολύ περισσότερο καλοδεχούμενη η αποχώρηση του Ταμείου το οποίο ζητά να θεσπιστούν τώρα μέτρα 4,5 δισ. για μετά το 2018 αν το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5%.

Εξάλλου, πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το newsit.gr ανέφεραν πως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το ΔΝΤ έχει επιλέξει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με υψηλούς κυβερνητικούς κύκλους “η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος”.

Πρόκειται για μία αισιόδοξη προσέγγιση η οποία δεν βάζει στην εξίσωση τον πιο σημαντικό παράγοντα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στη συνένετευξή του κάνει λόγω για αυστηρή εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, ενώ παράλληλα ανοίγει το παράθυρο σε νέο μνημόνιο από τη στιγμή που το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ θα πρέπει να ξαναψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή.

Η κυβέρνηση πλέον θεωρεί το ΔΝΤ ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πράγμα που μπορεί να ερμηνευτεί και ως αποδοχή των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 που ζητά η Γερμανία και οι δορυφόροι της.

Επιπλέον κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την εκτίμηση πως “η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα”, αναφερόμενοι ουσιαστικά, χωρίς όμως να το λένε, στις δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει το ελληνικό πρόγραμμα και χωρίς το ΔΝΤ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να παραθέσουμε τις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το newsit.gr σύμφωνα με τις οποίες “όσον αφορά στο ΔΝΤ, το μεγάλο άγνωστο Χ, της δεύτερης αξιολόγησης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην ελληνική κυβέρνηση έχει παγιωθεί πλέον η εκτίμηση πως το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και με τις διάφορες τοποθετήσεις επιχειρεί να το κάνει χωρίς να φανεί ότι αυτό επέλεξε να αποχωρήσει, αλλά ότι το υποχρέωσαν να το κάνει. Που σημαίνει ότι γίνεται το παιχνίδι με το μουτζούρη”.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε