Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

“Να εγκαταλείψει η Γερμανία το ευρώ”

“Να εγκαταλείψει η Γερμανία το ευρώ”

Με κύριο άρθρο του το Βloomberg υποστηρίζει πως η Γερμανία και οι υπόλοιπες πλούσιες χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν μαζικά το ευρώ και να δημιουργήσουν το νόμισμα της Βόρειας Ευρώπης.

Κατά το δημοσίευμα θα ήταν καλύτερο να εγκαταλείψουν το ευρώ οι πλούσιες χώρες γιατί εαν έφευγαν οι ”φτωχές” όπως η Ελλάδα θα κατέρρεαν άμεσα οι τράπεζες τους.

Το Βloomberg θεωρεί πως η ευρωζώνη δεν έγινε ποτέ η “βέλτιστη νομισματική περιοχή” γιατί είναι ακόμα ένα μωσαικό από διαφορετικές οικονομίες με διαφορετικούς μισθούς που δεν μπορεί να έχουν τα ίδια επιτόκια.

Αποτέλεσμα της ανομοιογένειας ήταν η ”παγίδα” που στήθηκε.Δηλαδή “σπάταλες” χώρες όπως η Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, πατώντας πάνω στην ανάπτυξη χωρών όπως η Γερμανία. Και όταν τα προβλήματα από την κρίση εμφανίστηκαν, οι αδύναμες οικονομίες δεν είχαν τη δυνατότητα να στραφούν στο παραδοσιακό μέσο της υποτίμησης του νομίσματος.

Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία προσάρμοσαν την πολιτική της ΕΚΤ στις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα τα επιτόκια για τις χώρες της περιφέρειας όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία να είναι εξαιρετικά χαμηλά κατά τα χρόνια που αναπτύσσονταν και εξαιρετικά υψηλά στη συνέχεια.

Οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα επωφελούνταν σημαντικά στην παρούσα φάση από μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τονίζει ο αθρογράφος, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία αντιστέκονται, γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν το κόστος του πληθωρισμού.

Προτίμησαν να μπουν στη λογική των σχεδίων διάσωσης, παρόλο που στοιχίζουν τελικά περισσότερο στο Γερμανό και το Γάλλο φορολογούμενο.

Τα σχέδια διάσωσης ωστόσο συναντούν το εμπόδιο ενός αναδυόμενου εθνικισμού, με τους Γερμανούς πολίτες να αρνούνται να πληρώσουν για λογαριασμό των Ελλήνων και τους Έλληνες να διαμαρτύρονται για τους όρους των σχεδίων διάσωσης.

Μόνη λύση κατά το Βloomberg είναι να εγκαταλείψουν μαζικά το ευρώ οι πλούσιες χώρες με πρώτη πρώτη την Γερμανία.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε