Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ναι από E.E, διεθνή ΜΜΕ – ΟΧΙ από διεθνείς αγορές

Θετική η πρώτη αντίδραση του διεθνούς οικονομικού τύπου για τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες όμως ζητούν σαφείς και αυστηρές προθεσμίες, όμως οι διεθνείς αγορές δεν πείθονται και τα spreads συνεχίζουν τις ιλλιγγιώδεις πτήσεις τους.
 

Με εκρηκτική άνοδο υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας την ανακοίνωση των ιδιωτικοποιήσεων με χαρακτηριστικότερη όλων τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που έφτασε ακόμα και στο +15,66%.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, με δηλώσεις του Α.Αλταφάζ, εκπροσώπου του Όλι Ρεν : ”Η Κομισιόν καλωσορίζει την επανεπιβεβαιωμένη αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει το στόχο του ελλείμματος λαμβάνοντας επιπρόσθετα μέτρα.Είναι πολύ σημαντικό πλέον να εφαρμοστεί άμμεσα.Το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων της χώρας θα μπορούσε να αντλήσει έως και 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το ελληνικό χρέος”.
 
”Σε σωστό δρόμο” είναι ο πιο διαδεδομένος τίτλος για τα διεθνή μέσα, που όμως τονίζουν παράλληλα πόσος χρόνος χάθηκε.
 
Το Bloomberg θεωρεί πως τα νέα μέτρα ανοίγουν το δρόμο για νέο δάνειο και ήπια αναδιάρθρωση.
”Τώρα όπου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον περικοπές και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αυτή η “ήπια” αναδιάρθρωση μπορεί να συνοδευτεί με νέα δάνεια προς την Ελλάδα.Με την οικονομία να παραμένει σε ύφεση, είναι πολύ δύσκολο να εντείνει κανείς τη δημοσιονομική λιτότητα.Νομίζω ότι αντιθέτως κινούμαστε σε ένα περιβάλλον όπου οι αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν ως το βασικό μέσο για να επιβεβαιωθεί η δέσμευση της Ελλάδας”.
 
Οι πιο μετριοπαθείς “Financial Times” ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέσω αναλυτών προτείνουν με τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να επαναγοράσουμε, με έκπτωση, ομόλογα.
“Θα πρέπει να ανακοινωθεί και ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την επαναγορά κρατικών ομολόγων, τα οποία είναι διαπραγματεύσιμα με σημαντικό discount”, σημειώνει ο Riccardo Barbieri, επικεφαλής ανάλυσης για την ευρωπαϊκή οικονομία της Mizuho International.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Βρυξέλλες πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις προτού συζητήσουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρέους της χώρας.
“Αυτό είναι προϋπόθεση… Ποιες είναι οι προθεσμίες, ποια είναι η πρακτική διαδικασία; Όταν θα τα ξέρουμε και αυτά, τότε θα μπορέσουμε να δούμε πώς θα βοηθήσουμε”, είναι η αντίδραση στα μέτρα ευρωπαίου αξιωματούχου.
 
Οι αναλυτές της “Wall Street Journal”κρίνουν θετικά τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνουν όμως την καθυστέρηση αρκετών μηνών.
” Από τότε όπου ανέβηκε στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 2009, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, φοβούμενη εσωκομματικές αντιδράσεις αλλά και εμπόδια από τα ισχυρά εργατικά συνδικάτα, που είναι και μία από τις βασικές ομάδας υποστηρικτών της”.
 
“Αυτά τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση του προγράμματος, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση”, αναφέρει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, του ΙΟΒΕ, και συμπληρώνει: “Βεβαίως, μένει να εξακριβωθεί πώς θα πάει και η εφαρμογή του προγράμματος”.
 
Την ίδια άποψη έχει και ο Γ.Στουρνάρας του ΙΟΒΕ : ”Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά το πρόγραμμα θα πρέπει να επιταχυνθεί, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.Μένει ωστόσο να δούμε πως θα πάει η εφαρμογή του προγράμματος”.
 
Όμως με παγερή αδιαφορία υποδέχτηκαν το πρόγραμμα ιδωτικοποιήσεων οι διεθνείς αγορές με τα spreads του 10 ετούς ελληνικού ομολόγου να εκτοξεύονται σήμερα το πρωί σε νέο ρεκόρ πάνω από τις 1500 μονάδες βάσης, ενώ ακόμη στάζουν χολή εις βάρος μας ξένοι αναλυτές ”φορτώνοντας” μας την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε