Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ναι σε ”κούρεμα” εως και 80% – Όχι σε έξοδο από το ευρώ

Αυτή τη συνταγή προτείνει για την Ελλάδα ο επικεφαλής των οικονομικών αναλύσεων του ομίλου Citigroup Βίλεμ Μπούιτερ, που προφητεύει πως για τουλάχιστον 10 χρόνια θα ζούμε υπό την κηδεμονία της τρόικας.
 

Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ο Άγγλος οικονομολόγος εκτιμά πως το αργότερο μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να έχει αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος και μετά το Ιρλανδικό και το Πορτογαλικό ώστε το ντόμινο να μην φτάσει σε Ισπανία και Ιταλία.

”Η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις ακόμα και πριν το πρώτο πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας τον Μάιο του 2010. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους κατά 65-80% υπό τον όρο ότι θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκειας των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πάψουν να αρνούνται αυτή την πραγματικότητα και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση το αργότερο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο” λέει ο Βίλεμ Μπούιτερ.

Ο ίδιος πιστεύει πως τυχόν αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ πρώτα θα κατέστρεφε τη χώρα και μετά την ευρωζώνη:”αυτό θα συνιστούσε καταστροφή τόσο για τη χώρα όσο και για το σύνολο της ευρωζώνης.Το πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας που θα δημιουργούσε μια υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 50% δεν θα διαρκούσε πολύ ενώ θα είχε προηγηθεί η διάλυση του τραπεζικού συστήματος πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξόδου.Μετά οι αγορές θα αναζητούσαν αμέσως τον επόμενο προς αποχώρηση.Αυτό που αφήνει να εννοηθεί για παράδειγμα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας θα ήταν ένα τραγικό λάθος”.

Ο Βίλεμ Μπούιτερ τονίζει πως οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν άλλες θυσίες και πως θα χρειαστεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μία δεκαετία για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και για να γλιτώσει από τα νύχια της τρόικας.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε