Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Νάνος η Γερμανία χωρίς το ευρώ

Νάνος η Γερμανία χωρίς το ευρώ

” Όποιος τραβήξει την πρίζα στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης” προειδοποιεί ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί μέσω της Bild.

”Το τι θα συμβεί αν η Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη”» υποστηρίζει ο Ρουμπινί.
“Πάντως προειδοποιώ να μην σταματήσει η χορήγηση βοήθειας, διότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα τρομάξουν οι επενδυτές. Στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα συρρεύσουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος τραβήξει την ‘πρίζα’ στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης”.

Ο αμερικανός οικονομολόγος προτείνει δύο λύσεις.
”Ή θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ή θα κρατηθεί σε αυτή και θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της όπως έγινε μετά τη γερμανική επανένωση με την Ανατολική Γερμανία. Και οι δύο εκδοχές έρχονται πιο φτηνά στο γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της ευρωζώνης”.

Ο Ρουμπινί εξηγεί ότι χωρίς το ευρώ, η Γερμανία θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και ότι μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ και τις ευρωπαϊκές χώρες ως εμπορικούς εταίρους.”Γι αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε”.

Σφοδρές είναι και οι επικρίσεις του και προς τη γερμανική κυβέρνηση.
”Αυτή η τρέλλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. Η Ευρώπη χρειάζεται ανάτπυξη. Το Βερολίνο να δώσει επιταγή 1000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για διακοπές, αλλά να πάνε μόνο σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση για την ενίσχυση της ανάπτυξής τους. Επιπλέον να δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους αγοράζουν εξοχικά στις νότιες χώρες”.

”Κυβέρνηση λογικής στην Ελλάδα”

Ολόενα και αυξάνεται το κλίμα σκεπτικισμού στις τάξεις των γερμανών πολιτικών ενόψει των εκλογών της Κυριακής.
Η παρατεινόμενη ακυβερνησία και το ενδεχόμενο μεγαλύτερη παράτασής της έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια που εκφράζεται τις τελευταίες μέρες με σειρά δηλώσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας των Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν σχηματίσει κυβέρνησης λογικής, οι πιθανότητες χορήγησης βοήθειας από την τρόικα είναι κακές.

Ο Ότο Φρίκε, εμπειρογνώμων σε δημοσιονομικά θέματα από το ίδιο κόμμα ανέφερε:”Όλοι θα πρέπει να ξέρουν στην Ελλάδα, ότι υπαναχώρηση από τη συμφωνηθείσα πολιτική λιτότητας, σημαίνει και υπαναχώρηση από τη δική μας πολιτική στήριξης”.
Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους Έλληνες να σχηματίσουν γρήγορα βιώσιμη κυβέρνηση, ”μια σταθερή κυβέρνηση που θα τηρήσει τις συμφωνίες”.Από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα η Βέρα Χάσελφελντ συνέδεσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης με την τήρηση των δεσμεύσεων.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

”Να προετοιμαζόμαστε για το τέλος της ευρωζώνης”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε