weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Νάρκη» στην ανάπτυξη από την πετρελαική κρίση

Νάρκη» στην ανάπτυξη από την πετρελαική κρίση

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο »Επιστρέφει στο ΄80 το πετρέλαιο του Ιράν»

Η πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράν διολίσθησε σε χαμηλό 10 ετών και μπορεί να διολισθήσει σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία φορά στον πόλεμο Ιράν-Ιράν την δεκαετία του ’80, καθώς οι κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης παρακωλύουν μια βιομηχανία που ήδη υποφέρει εξαιτίας χρόνιας ανεπάρκειας επενδύσεων.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του Ιράν μειώθηκε κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως στα 3,38 εκατ. β/η τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της International Energy Agency, δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002.

Η παραγωγή της Τεχεράνης βρίσκεται ήδη σε μακρά περίοδο διολίσθησης καθώς οι προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν αποτρέψει τις επενδύσεις από ξένες πετρελαϊκές, στερώντας από το Ιράν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Τα στοιχεία προκύπτουν εν μέσω έντονων διπλωματικών πιέσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama εξέδωσε νέα προειδοποίηση στην Τεχεράνη χθες, ζητώντας επανέναρξη διεθνών συνομιλιών καλή τη πίστη. «Είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε κατόπιν επαφών με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron.

Η ΙΕΑ έχει προβλέψει ότι η παραγωγή θα μειωθεί κάτω από τα 3 εκατ. β/η ως το 2015.

Το πετρέλαιο είναι το «οξυγόνο» του Ιράν και η πτώση της παραγωγής θα αυξήσει περαιτέρω τις οικονομικές πιέσεις στην Τεχεράνη, την ώρα ακριβώς που μια μάχη εξουσίας δρομολογείται ανάμεσα σε ανταγωνιστικές συντηρητικές πτέρυγες στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών στις 2 Μαρτίου. Οι εξαγωγές πετρελαίου προσφέρουν τα μισά από τα έσοδα της ιρανικής κυβέρνησης και καταλαμβάνουν το 80% των συνολικών εξαγωγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Μια σειρά από απρογραμμάτιστες διακοπές παραγωγής από το Νότιο Σουδάν μέχρι την Συρία, έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή, μολονότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, κινείται σε υψηλό 30 ετών. Η μείωση, μαζί με τις γεωπολιτικές ανησυχίες για το Ιράν, έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου 20% υψηλότερα από τον Δεκέμβριο. Στις ΗΠΑ οι οικονομολόγοι φοβούνται οτι περαιτέρω άνοδος τιμών θα υπονομεύσει την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη.

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη παραγωγή», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Daniel Poneman, σε επίσκεψή του στο Κουβέιτ. «Οι τιμές του πετρελαίου δεν συνάδουν με ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

Το Ιράν είναι μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις του πλανήτη στους υδρογονάνθρακες, με τα μεγαλύτερα συμβατικά πετρελαϊκά αποθέματα μετά την Σ. Αραβία και την Βενεζουέλα και τα μεγαλυτερα αποθέματα φυσικού αερίου μετά την Ρωσία. Όμως οι πηγές της είναι γερασμένες και συρρικνώνονται, με ετήσιους ρυθμούς αποκλιμάκωσης που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 10%.

Οι περισσότερες παραγωγικές χώρες έχουν καταφέρει να επιβραδύνουν την μείωση παραγωγής, με προηγμένη τεχνολογία διαχείρισης αποθεμάτων και βελτίωση ςτων συντελεστών άντλησης αργού πετρελαίου από ώριμες πηγές. Όμως οι αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν στόχο να αποτρέψουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης έχουν περιορίσει την πρόσβασή της σε τέτοιες τεχνογνωσίες.

Διαβάστε επίσης :

#TAGS MM