Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Νέα απειλή της τρόικας σε μισθούς και συμβάσεις- Μπαράζ νέων μέτρων

Νέα απειλή της τρόικας σε μισθούς και συμβάσεις- Μπαράζ νέων μέτρων
Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν ικανοποιήθηκαν από τη ρύθμιση της κυβέρνησης και ζητούν «άμεσες διορθωτικές κινήσεις» εκβιάζοντας με την τέταρτη δόση του δανείου.
 

Υψηλόβαθμο στέλεχος, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής , αμφισβητεί τη λύση που επέλεξε η κυβέρνηση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξουν «άμεσες διορθωτικές κινήσεις».
 
Στέλεχος της τρόικας τόνισε πως όσα περιλαμβάνονται στον νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη είναι εκτός των συμφωνηθέντων και συνεπώς δεν μεταφράζουν στην ελληνική έννομη τάξη όσα έχουν συνομολογηθεί και συνυπογραφεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
 
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι η τρόικα αναμένει διορθωτική κίνηση με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εντός του μηνός Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από την έλευση του κλιμακίου για την ενδιάμεση αξιολόγηση της οικονομίας, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του επόμενου μηνός.
 
Διευκρίνισε επίσης ότι εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές η τρόικα θα θέσει το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση, εκβιάζοντας ουσιαστικά με την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο.
 
Ερωτηματικά για την αξιοπιστία της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να προσαρμόσει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων σε όσα προβλέπονται στο μνημόνιο διατυπώνονται και στην τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πριν από τη νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης.
 
Στην έκθεση αναφέρεται η επιμονή της τρόικας να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στην κατάργηση της επέκτασης της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 
Ωστόσο η κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν προβλέπεται ρητά στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, γεγονός που έχει ενοχλήσει τους δανειστές μας.
 
Αντιθέτως στον νέο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης σε ολόκληρο τον κλάδο πλην των επιχειρήσεων όπου έχουν συνυπογραφεί «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις».
 
Χαρακτηριστικό της πίεσης που ασκείται προς την κυβέρνηση θεωρήθηκε το γεγονός ότι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης η υπουργός Λ.Κατσέλη έφερε τροπολογία στη Βουλή με την οποία καταργήθηκε ο γενικός χρονικός περιορισμός ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων που είχε ορισθεί σε ένα συν ένα χρόνο το πολύ και πλέον θα ισχύουν για όσο διάστημα προβλέπει η ίδια η σύμβαση.

Διαβάστε επίσης :

 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε