Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Νέα φωτιά στην Ευρωζώνη άναψε η Ουγγαρία

Νέα φωτιά στην Ευρωζώνη άναψε η Ουγγαρία

Συναγερμός σήμανε και πάλι στην Ευρωζώνη, η οποία διάγει εκτεταμένη περίοδο κρίσης, μετά τις φήμες ότι η Ουγγαρία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Επίτροπος Ρεν και Έλενα Σαλγάδο – υπ. Οικονομικών της προεδρεύουσας Ισπανίας – έσπευσαν να καθησυχάσουν.  Καθησυχαστικός και ο Στρος Καν.

Από το Μπουσάν της Νότιας Κορέας όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των G20, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν απέρριψε τις φήμες περί πτώχευσης της Ουγγαρίας. “Η Ουγγαρία έχει κάνει σοβαρή πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίησή της”, τόνισε. “Τώρα η ουγγρική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και έδειξε τα πρώτα σημάδια κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους. Συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση ότι η Ουγγαρία βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης είναι υπερβολική”, υπογράμμισε. Επίσης απέρριψε κάθε σύγκριση με την Ελλάδα, λέγοντας ότι “οι πρόσφατες συγκρίσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ελλάδας είναι παραπλανητικές”, δήλωσε ο κ. Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά της, η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο, τόνισε ότι η αποστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ – η Ουγγαρία ήδη έχει προσφύγει στο ΔΝΤ- θα πρέπει να αποφασίσει εάν είναι βάσιμες οι ανησυχίες αυτές και σε ποιο βαθμό είναι πιθανό να φθάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ωστόσο η Σαλγάδο δε διευκρίνισε εάν επίκεται μια τέτοια αποστολή. 

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν εξέφρασε από την πλευρά του την “έκπληξη” του από τις δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3,8% για το τρέχον. “Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή σχέδιο δράσης το συντομότερο δυνατόν, που μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε το στόχο για το έλλειμμα, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Μιχάλι Βάργκα, ο οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής των πραγμάτων επιτροπής για την κατάσταση του προϋπολογισμού. 

Ο Βάργκα δήλωσε ότι τα στοιχεία στον τρέχοντα προϋπολογισμό, δεν συνάδουν με την πραγματικότητα και χωρίς αλλαγές στον προϋπολογισμό ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί – δήλωση που παραπέμπει σε γενναίο πακέτο μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με το Reuters, η ουγγρική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σε 72 ώρες από την παρουσίαση των στοιχείων που δείχνουν ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν εκτροχιαστεί, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση τα “μαγείρευε”, θα παρουσίασει σχέδιο δράσης.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, συνεδριάζουν δε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μία προσπάθεια να δοθεί ένα συντονισμένο μήνυμα προς τις αγορές, αλλά και στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Στις προτάσεις βρίσκονται η περικοπή κοινοτικής επιδότησης στους παραβάτες και η απώλεια του δικαιώματος ψήφου.   

Την Παρασκευή, η ανακοίνωση εκ μέρους του νέου Ούγγρου πρωθυπουργού ότι βρήκε τα δημόσια οικονομικά σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι επισήμως ήταν γνωστό και ότι η κυβέρνησή του θα δράσει γρήγορα για να μην έχει την τύχη της Ελλάδας, όπως είπε, προκάλεσε πανικό στις αγορές.

Μετά από τη δήλωση αυτή – τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανασφάλειας των επενδυτών προς την Ευρώπη – το φιορίνι υποχώρησε κατά 2% σε σχέση με το ευρώ, ενώ το ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε χαμηλό τετραετίας συμπαρασύροντας τις διεθνείς αγορές και την τιμή του πετρελαίου και εκτοξεύοντας το χρυσό.

Διαβάστε επίσης: G20: Γρήγορη αλλά άνιση η ανάπτυξη της οικονομίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε