Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέα σκληρά μέτρα μετά το καλοκαίρι – Ο ΦΠΑ δεν επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα

Νέα σκληρά μέτρα μετά το καλοκαίρι – Ο ΦΠΑ δεν επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα

Η ολιγωρία της κυβέρνησης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα πληρώσουν και πάλι οι πολίτες.

Κάτω από τη βάση έπεσαν τον Μάιο τα έσοδα από την καταβολή ΦΠΑ από μεγάλες επιχειρήσεις που υποβάλλουν κάθε μήνα περιοδικές δηλώσεις, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 

Το γεγονός αυτό αποδίδεται τόσο στη μείωση της κατανάλωσης που οφείλεται στο γεγονός οτι τα νοικοκυριά εχουν πληγεί από την κρίση όσο και από τη μεγάλη αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αλλά και γενικότερα στους αυξημένος φορολογικούς συντελεστές. 

Τα έσοδα από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πήγαν καλά τον Απρίλιο λόγω ότι πήγε καλά το “κίνημα” των αποδείξεων θα φανούν μετά από δύο μήνες καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες υποβάλλουν κάθε τρεις μήνες, δηλαδή περί τα τέλη Ιουλίου. 

Πάντως, έντονη είναι η ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών γιατί κινούνται κάτω από το στόχο από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και τον κρατικό προυπολογισμό, γεγονός που φέρνει πιο κοντά νέα φοροεισπρακτικά μέσα μετά το τέλος του καλοκαιριού. 

Εάν τα έσοδα δεν είναι καλύτερα το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αποφασίσει νέα μέτρα στις πλάτες των πολιτών, ενώ η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως τις αποκρατικοποιήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα τον Μάιο του κράτους κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης 5-6% τη στιγμή που ο στόχος σε ετήσια βάση είναι 9,2%. 

Διαβάστε επίσης: Αποκρατικοποιήσεις: Στο “σφυρί” καζίνο, λιμάνια, ΟΣΕ και Ελ. Βενιζέλος – Άγρια κόντρα Παπακωνσταντίνου με τον Πάγκαλο

Νίκος Ευαγγελάτος: Καυγάς στο υπουργικό, καυγάς στην εξεταστική και στο βάθος νέα μέτρα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε