Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Νέες ανατροπές στο φορολογικό – Όλες οι τελευταίες αλλαγές

Νέες ανατροπές στο φορολογικό –  Όλες οι τελευταίες αλλαγές

Μετά από τέσσερις ολόκληρους μήνες ακόμα το οικονομικό επιτελείο σβήνει και γράφει στο φορολογικό νομοσχέδιο. Δείτε τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σαν το γιοφύρι της Άρτας τείνει να εξελιχθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέες διορθώσεις σχετικά με τα τεκμήρια και την αυτοτελή φορολόγηση, οι οποίες θα παρουσιαστούν την Πέμπτη στη Βουλή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά δεν θα γλιτώσουν από τις “συμπληγάδες” των τεκμηρίων όσοι βγήκαν νωρίτερα στη σύνταξη, αλλά και οι συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχεται εισηγήσεις να επιβληθούν τεκμήρια σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία κάτω από τα 60 χρόνια.

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων με βάση συντελεστές, ώστε να μην ζημιώνεται κάποιος που για παράδειγμα κληρονόμησε ένα περιουσιακό στοιχείο. Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν αυτούς που συσσωρεύουν πολλά αγαθά και είδη πολυτελούς διαβίωσης.

Προς το ευνοϊκότερο αλλαγές θα υπάρξουν στα τεκμήρια για τα δίδακτρα σχολείων και τις οικιακές βοηθούς, με στόχο να μην οδηγήσουν σε απόκρυψη των στοιχείων, στην αύξηση της φοροδιαφυγής αλλά και της μαύρης εργασίας. 

Σχετικά με τα σκάφη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσεικ σε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στα μικρά, τα μεγάλα και τα πολύ μεγάλα σκάφη.

Εκτός από τα παραπάνω αλλαγές θα προκύψουν σύμφωνα με πληροφορίες και στα εξής:

1. Θα εκπίπτει από τον φόρο η διατροφή και θα επιμερίζεται το αφορολόγητο στους διαζευγμένους. 
2. Κλιμακωτά θα γίνεται η αυτοτελής φορολόγηση κατά 90% που επιβάλλεται στα bonus των τραπεζικών στελεχών, προκειμένου να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των απλών τραπεζοϋπαλλήλων με τα golden boys.
3. Θα συνυπολογίζονται δαπάνες και θα μπορούν να μεταφέρονται σε μελλοντική χρήση οι ζημιές κατά τον λογιστικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος για αρχιτέκτονες και μηχανικούς.
4. Δεν θα φορολογούνται διπλά όσοι αγρότες είναι και πωλητές σε λαϊκές αγορές. 
5. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην γίνεται τελικά η παρακράτηση 8% στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών αξίας άνω των 300 ευρώ.
6. Αλλαγές θα υπάρξουν και στις διατάξεις για τον φόρο στην αποζημίωση των απολύσεων, ενώ εξετάζεται ειδική νομοτεχνική παρέμβαση ώστε να μην επιβάλλεται φόρος και στο εφάπαξ των εργαζομένων. 
7. Επανεξετάζεται ο φόρος στα ποσά που επιδικάζονται για ηθική βλάβη, ενώ δεν είναι σίγουρο εάν ακόμα θα ισχύσει αυτό από 01/01/2010

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε