Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέο επεισόδιο στις σχέσεις Εθνικής – Alpha Bank

Με νέες δηλώσεις στελεχών και από τις δύο τράπεζες αλλά και με αγορές μετοχών από την Morgan Stanley έρχεται και πάλι το θέμα στο προσκήνιο.
 

Η αρχή έγινε σήμερα μετά από δηλώσεις στους Financial Times, του Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών της Alpha Bank Σπύρου Φιλάρετου ότι “το deal με την Εθνική Τράπεζα είναι νεκρό”.
 
Αμέσως μετά έγινε γνωστό πως η συνολική συμμετοχή της Morgan Stanley στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank αυξήθηκε στο 5,1%.
 
Οι μετοχικές αυτές διεργασίες προκάλεσαν την έκδοση ανακοίνωσης από την Alpha Bank με την οποία αφενός υπογραμμίζονται οι σχέσεις της Εθνικής Τράπεζας με την Morgan Stanley και αφετέρου τονίζεται πως η αγορά των μετοχών έγινε χωρίς, την συνηθισμένη στην τραπεζική πρακτική, ενημέρωση.
 
Στην ανακοίνωση της Alpha Bank αναφέρεται χαρακτηριστικά :”η απόκτηση του ανωτέρω ποσοστού διενεργήθηκε αυτόκλητα, δίχως, ως είθισται στις περιπτώσεις ενδιαφερομένων θεσμικών επενδυτών, να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση ή επικοινωνία με τον εκδότη”.
 
“Η Morgan Stanley έχει μεταξύ άλλων ενεργήσει, αφενός μεν ως κύριος σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναφορικά με την από 18ης Ιανουαρίου 2011 πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ προς την Alpha Bank, την οποία η ΕΤΕ χαρακτήρισε ως φιλική, και αφετέρου ως συνδιαχειριστής βιβλίου προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ τον Σεπτέμβριο 2010.
Η Alpha Bank θα συνδράμει τις αρμόδιες αρχές στην τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και, όπως πάντα θα συνεχίσει να εργάζεται προς όφελος των μετόχων, των εργαζόμενων και των πελατών της, ιδιαίτερα μέσα στην αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας”.
 
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση αυτή, έγινε γνωστή δήλωση στο Reuters του αναπληρωτή CEO και μέλους του ΔΣ της Εθνικής Άνθιμου Θωμόπουλου: ”Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας είναι πεπεισμένη για τα οφέλη του deal με την Alpha Bank.Η αντίδραση των αγορών και η υποδοχή που επεφύλαξαν στην πρόταση σημαντικοί μέτοχοι, επιβεβαίωσε την ορθότητα και το λογικό της πρότασης για τη φιλική συγχώνευση προς την Alpha Bank.
H τράπεζα πιστεύει ότι μια φιλική προσέγγιση μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα από μια συμφωνία των δύο τραπεζών”.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε