Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Νέο μεταμεσονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες – Το “αγκάθι” του χρέους απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα – Εξετάζουν βαθύτερο “κούρεμα”

Νέο μεταμεσονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες – Το “αγκάθι” του χρέους απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα – Εξετάζουν βαθύτερο “κούρεμα”

– Παράλληλη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για αύξηση της συμμετοχής στο PSI
– Αγκάθι το χρέος με το ΔΝΤ να αρνείται να επεκτείνει τη δική του χρηματοδότηση
– Γιούνκερ:”Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πολλούς από τους όρους που της θέσαμε”
– Γεγονός πλέον ο δεσμευμένος λογαριασμός για το χρέος – Ψάχνουν μόνο την μορφή του!
– Κοντά σε συμφωνία για νέα μείωση στο επιτόκιο του αρχικού δανείου των 110 δις ευρώ

Άλλη μία νύχτα που η Ελλάδα καρδιοχτυπά στις Βρυξέλλες, καθώς η συνεδρίαση του Εurogroup εξελίσσεται σε νέο θρίλερ, καθώς η έκθεση της τρόικας τινάζει τα πάντα στον αέρα, δείχνοντας πως δεν αποκλείεται να εκτοξευτεί το δημόσιο χρέος έως και στο 160% του ΑΕΠ έως το 2020, με το ΔΝΤ να έχει βάλει ως στόχο το 120% προκειμένου να είναι βιώσιμο.

Αυτή η εκτόξευση πάντως είναι φόβος και σύμφωνα με το Reuters το ελληνικό δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα “κάτσει” στο 129% και όχι τελικά στο 120%. Φυσικά εάν η ύφεση στη χώρα μας συνεχίσει να κινείται στο τόσο βαθιά επίπεδα, οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές θα πάνε “περίπατο” και το χρέος δεν θα είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμο.

Από την πλευρά της, η τρόικα προτείνει εναλλακτικές με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους άλλους πιστωτές, προκειμένου να περιοριστεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος.

Για αυτό το λόγο άλλωστε παράλληλα με το Eurogroup στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται και μία παράλληλη διαπραγμάτευση για την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI. Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, στη σύσκεψη αυτή βρίσκεται ο κ. Βενιζέλος και ο επικεφαλής των τραπεζών, κ. Τσ. Νταλάρα.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προκειμένου να κλείσει η συμφωνία το αργότερο έως το πρωί της Τρίτης. Αναφορικά με το θέμα του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους φαίνεται πως η ελληνική πρόταση κερδίζει έδαφος, ενώ και η τοποθέτηση επιτρόπων φαίνεται πως απομακρύνεται.

Η παρουσία του Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες αλλά και μέσα στο Eurogroup, σημαίνει πολλά.

“Η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας”, υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας”, ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι “το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές”.

Ανέφερε, επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι “η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Eurogroup είπε ότι  αναμένει να υπάρξει συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Σήμερα στοχεύουμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Οι γενικοί γραμματείς έχουν κάνει καλή προετοιμασία, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητήσουμε», είπε σύμφωνα με το Reuters ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.

«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», επανέλαβε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τί πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Το ίδιο και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, κ. Αλταφάζ ο οποίος είπε ότι “Το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης”.

Αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
«Θέλω να πιστεύω πως θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πολλούς άπό τους όρους που της ζητήσαμε. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο».

Πρόσθεσε: “Υπάρχουν βέβαια ακόμα ερωτήματα ως προς το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου τομέα καθώς και ως προς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ πρέπει να συζητήσουμε και για το συνολικό μέγεθος του δεύτερου πακέτου. Δεν μπορούμε να υπερβούμε τα 130 δισ. ευρώ”.

Φτάνοντας για την συνεδρίαση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI.

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να δημοσιοποιήσει που υπάρχει συμφωνία και που ακόμα κολλάνε οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση του νέου δανείου αλλά και για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Λαγός των γερμανών ο Ολλανδός υποικ

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ της “μόνιμης” εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) της Ελλάδας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.
“Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο”, σημείωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, κρίνοντας ότι “είναι ανεπαρκής” η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε