Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέο πακέτο λιτότητας έρχεται στην Ιρλανδία

Νέο πακέτο λιτότητας έρχεται στην Ιρλανδία

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα δοκιμάσει την… υπομονή και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας. Πως; Θα ανακοινώσει νέα μέτρα, με στόχο την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ!

Ο προϋπολογισμός λιτότητας θα φέρει… μποναμά με αυξήσεις φόρων, φόρο ακίνητης περιουσίας και περικοπές δαπανών για τους Ιρλανδούς.
«Θα είναι σκληρός, αλλά θα μας φέρει στο 85%των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Ίμον Γκίλμορ.

Η Ιρλανδία έχει πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επιστροφή στις αγορές ομολόγων και αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της ζώνης του ευρώ που έχει καταφέρει να σημειώσει ήπια ανάπτυξη. Έχει όμως ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη.

Οι γενικές γραμμές του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο των όρων του δανείου (ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ) που έχει πάρει η Ιρλανδία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, 500 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό και 1,7 δισεκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τρέχουσες τμηματικές δαπάνες.

Η προσεκτική εφαρμογή του σχεδίου λιτότητας της Ιρλανδίας, έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τις εντυπώσεις των επενδυτών και έχει βοηθήσει τις αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων για το 2020, στο 4,5%.

Όπως αναφέρει το Reuters, παρά την ανεργία που έχει φτάσει στο 15% και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βρίσκονται σε απόγνωση προκειμένου να πληρώσουν τα δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι πρόκειται να δοκιμάσει περαιτέρω την υπομονή των πολιτών.

Τα συνδικάτα έχουν ήδη προαναγγείλει κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα τα καταφέρει”

Η Ιρλανδία πήρε την επόμενη δόση των 1,9 δισ ευρώ

ΔΝΤ: Η Ιρλανδία πρέπει να καταβάλει νέες δύσκολες προσπάθειες

Μολότοφ, τούβλα και πέτρες σε συγκρούσεις Καθολικών και Προτεσταντών – ΒΙΝΤΕΟ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε