Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Νερό στο μύλο των κερδοσκόπων έριξε η Mέρκελ

Νερό στο μύλο των κερδοσκόπων έριξε η Mέρκελ

Στο βαθύ κόκκινο η πλειονότητα των Blue Chips.

Νερό στο μύλο των κερδοσκόπων έριξε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Αγκελα Μέρκελ με τις απογευματινές της δηλώσεις της ότι η παροχή βοήθειας προς στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμη μόνο όταν η Ελλάδα εκπληρώσει του όρους που έχουν τεθεί. 

Προηγουμένως οι κερδοσκόποι είχαν στην κυριολεξία ξεσαλώσει εκτινάσσοντας τα spreads του δεκαετούς ομολόγου στις 663 μονάδες βάσης και τα CDS στις 700 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα CDS την περασμένη Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκε η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ήταν 485 μονάδες και αντί να πέσουν, σήμερα απογειώθηκαν προσκομίζοντας μεγάλα κέρδη στους κατόχους τους. Πρόκειται για ένα ξεκαθαρά κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις αγορές να «εφευρίσκουν» διαρκώς αρνητικά σενάρια για να βγάζουν λεφτά από την άνοδο των CDS, όσο και από την ανοικτή πώληση ελληνικών ομολόγων. 

Το Χρηματιστήριο υποχώρησε σήμερα έως και 3,5% κάτω από τις 1.800 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 1.804,91 μονάδες με απώλειες 2,86%, καταγράφοντας νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 185,7 εκατ. ευρώ με το 73% των συναλλαγών να γίνεται από πέντε μετοχές (Εθνική, Αlpha, OΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank). 

Οι τράπεζες για μια ακόμη συνεδρίαση βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 3,56% στα 11,11 ευρώ, ο τίτλος της Πειραιώς έχασε 5,23%, της Eurobank 3,73% και μόνο η Alpha έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,33%. Στο βαθύ κόκκινο όλα σχεδόν τα blue chips: ΕΛΛΠΕ -7,17%, Μυτιληναίος -6,18%, Βιοχάλκο -2,93%, ΟΠΑΠ -2,5-%, ΔΕΗ -4,31%Τιτάν -2,2%. 

Η εικόνα «καταστροφής» αποτυπώνεται στη σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 5 προς 1.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κατάφερε με μια δήλωσή του να απογειώσει τα spread στις 663 μονάδες βάσης. Ταυτόχρονα από τη μια η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε νέα μέτρα λιτότητας και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε οτι η Ελλάδα μπορεί να πάρει τα χρήματα ακόμα και πριν τις 19 Μαϊου!
  

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε