Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Νταλάρα: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα – Υπερβολικά σκληροί οι όροι που της επιβάλλατε!

Νταλάρα: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα – Υπερβολικά σκληροί οι όροι που της επιβάλλατε!

Υπερβολικά σκληροί ήταν οι όροι προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και επισημαίνει ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής «είναι, ίσως, η σπουδαιότερη από ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε προδημοσίευση συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» (Die Zeit), ο κ. Νταλάρα εκτιμά ότι, αυτές τις μέρες, «δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον του ευρώ, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης» και τάσσεται υπέρ της κοινοτικοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής, εξηγώντας ότι «για όλους μαζί, τα βάρη είναι βιώσιμα, για τα μεμονωμένα κράτη όμως, το βάρος είναι ασήκωτο».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, ο διευθυντής του IIF, επισημαίνει ότι «η επιθυμία για δημοσιονομική πειθαρχία ήταν τόσο ισχυρή, ώστε ανάγκασαν τη χώρα να σφίγγει όλο και περισσότερο το ζωνάρι» και ζητά να δοθεί στις χώρες με πρόβλημα περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.

«Συναισθηματικά, μπορώ να το καταλάβω αυτό (τη δημοσιονομική αυστηρότητα) αλλά, από οικονομικής απόψεως, είναι λάθος. Όταν σ’ ένα πλοίο αφαιρείς συνεχώς αέρα από τα πανιά του, κάποια στιγμή θα ακινητοποιηθεί. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα και το βλέπουμε τώρα και στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν στις πληττόμενες χώρες κάπως περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων», προσθέτει. Υπολογίζει δε ότι η επιμήκυνση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα θα κόστιζε περίπου 20 δισ. ευρώ. «Σε σύγκριση με τα ποσά, τα οποία ήδη επενδύθηκαν, αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους. Αντιθέτως: Όσον αφορά τις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητος περισσότερος ρυθμός» δηλώνει ο διευθυντής του IIF.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξέσπασε Ιταλογερμανικός πόλεμος πριν τη Σύνοδο Κορυφής

“Μπλόκο” στον Σόιμπλε – Μένει ο Γιούνκερ επικεφαλής του Eurogroup
 

Ο “άλλος” Γιάννης Στουρνάρας

Σε βαρύ κλίμα σε μια αίθουσα μια σταλιά η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

 


Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε