Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ντομπρόφσκις: Δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους – Πλεόνασμα 3,5% το ‘18

Ντομπρόφσκις κούρεμα χρέους

Ξεχάστε το κούρεμα χρέους. Αυτό είναι το μήνυμα που (ξανα)στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Και επικαλείται την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Μάιο.

Με κατηγορηματικό τρόπο αποκλείει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις το κούρεμα χρέους για την Ελλάδα. Για να αντιμετωπιστεί το χρέος, λέει, πρέπει η χώρα να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2018.

Ο Ντομπρόφσκις μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Επανέλαβε ότι παρά το υψηλό χρέος το 180% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα. Και υπενθύμισε ότι το Eurogroup στη συνεδρίαση του Μαΐου 2016 έλαβε μια σειρά από άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να αποφευχθεί το κούρεμα. «Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», πρόσθεσε.

Ας λέει το ΔΝΤ, κούρεμα δεν χρειάζεται

Στην παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει άλλη άποψη, γιατί θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο Ντομπρόφσκις επιμένει: κούρεμα δεν χρειάζεται. Γι’ αυτό επικαλείται τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

«Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις δικές μας», υπογραμμίζει.

«Εάν δει κανείς τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 και του 2016, θα διαπιστώσει ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Τώρα το πιο σημαντικό είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 της τάξης του 3,5% για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού χρέους.

Εάν η πορεία για τη χώρα είναι ανοδική, εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και προχωρήσουμε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους», τονίζει.

Χρόνος για μεταρρυθμίσεις

Με την τρίτη αξιολόγηση προ των πυλών, ο δημοσιογράφος αφήνει αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση. Όπως λέει, υπόσχεται μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τις εφαρμόζει. Η άποψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν δεν είναι ακριβώς αυτή.

«Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που παίρνει χρόνο» απαντά. «Το έχουμε δει και στα τρία προγράμματα προσαρμογής που αφορούν στην Ελλάδα. Αλλά συνολικά με τα τρία αυτά προγράμματα επετεύχθησαν πολλά, σταθερά δημοσιονομικά, μια σύγχρονη διοίκηση και μια πιο ισχυρή οικονομία».

Πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις