Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Fitch διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας

Ο Fitch διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας

 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας στη βαθμίδα BB+, χαρακτηρίζοντας εκ νέου αρνητική την προοπτική του, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Ο οίκος αξιολόγησης δικαιολόγησε την επιβεβαίωσή του αυτή από την πρόοδο που σημείωσε η χώρα στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής το οποίο απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι η εγχώρια ζήτηση συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν”, σημειώνει ο Fitch.

Το αξιόχρεο της χώρας εξακολουθεί να απειλείται με νέα υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα λόγω της πολιτικής διένεξης που έχει προκληθεί από τη λιτότητα.

“Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα (λιτότητας) παραμένει σε καλό δρόμο, περνά τώρα από μια λεπτή φάση. Η δέσμευση της πολιτικής τάξης που υπερέβαινε τα κομματικά όρια για την εφαρμογή της και η κοινωνική συνοχή έχουν τεθεί υπό δοκιμασία από τον προϋπολογισμό 2013″, γράφει ο Fitch που εκτιμά ότι” θεσμικοί περιορισμοί μπορεί να περιορίσουν τις δυνατότητες ελιγμών της κυβέρνησης”.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για μια “θεσμική εμπλοκή” που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε “πολιτική παράλυση”, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε