Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο γερμανικός εκβιασμός εις βάρος της Ελλάδας – “Όνειρα” η οριστική λύση – Το σχέδιο της Deutsche Bank με κούρεμα 40%

– Την Παρασκευή η Μέρκελ θα κάνει δηλώσεις για το ελληνικό χρέος
– Εκπρόσωπος της καγκελαρίας: “Όνειρο είναι μία οριστική λύση την Κυριακή στη Σύνοδο”
– Σόιμπλε προς Ελλάδα: Η αλληλεγγύη έχει και τα όριά της”
– Διαβάστε τι προβλέπει το σχέδιο των ειδικών της γερμανικής τράπεζας

Η σχεδόν εκβιαστική στάση της Γερμανίας στις πλάτες των πολιτών της ευρωζώνης και κυρίως των ελλήνων πολιτών συνεχίζεται απειλώντας να τινάξει στον αέρα την Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή, παρά τις φωνές που πληθαίνουν παγκοσμίως για μία τελεσίδικη απόφαση για την ευρωπαϊκή κρίση.

Και ενώ αυτές οι φωνές ακούγονται πλέον σε όλη την υφήλιο, φαίνεται πως στη Γερμανία κρατούν ωτοασπίδες, καθώς ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Σέιμπερτ δήλωσε ευθαρσώς ότι είναι όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν τα περί συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε στο Reuters ότι η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

“Μπορεί να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους αλλά αυτή η μείωση δεν είναι πανάκεια χωρίς δημοσιονομικές και δομικές μεταρυθμίσεις. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ελλάδα αλλά η αλληλεγγύη έχει και όρια”, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε περίπου τις ίδιες δηλώσεις σήμερα μέσω του εκπροσώπου της, ο οποίος είπε ότι η καγκελάριος θα δώσει εξηγήσεις για τις γερμανικές θέσεις μέσα από ομιλία της την Παρασκευή.

Οι διαβουλεύσεις για τη μείωση του χρέους συνεχίζονται, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο οικονομικών. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες στον καθορισμό του ύψους του κουρέματος και με τις τράπεζες αλλά και τους Γάλλους. Σίγουρο είναι ότι ολοκληρωμένο σχέδιο δεν θα υπάρχει μέχρι την Κυριακή, παρά μόνο κάποιες βασικές αρχές ίσως με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.

Το Βερολίνο δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι με το σχέδιο που μαγειρεύεται θα λυθεί μέσα σε μία νύχτα το ελληνικό πρόβλημα. Πιστεύουν ότι αν δώσουν μία οριστική λύση το Σαββατοκύριακο αυτό θα χαλάρωνε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Με απλά λόγια δεν μας έχουν ακόμα εμπιστοσύνη!

Στροφή υπήρξε σήμερα και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέχρι τώρα υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις από την Μπούτεσμπανκ ωστόσο σήμερα η αντιπρόεδρός της δήλωσε: “Η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να είναι μία λύση”

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ 40% ΑΠΟ ΤΗΝ DEUTSCHE BANK

Ένα “συμβιβαστικό” σχέδιο και μάλιστα χωρίς την ουσιαστική μεταβολή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου προτείνουν οι αναλυτές της κορυφαίας γερμανικής εμπορικής τράπεζας.

Οι ειδικοί της Deutsche Bank σκέφτηκαν ένα είδος «οδικού χάρτη» για το πώς μπορούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να διαχειρισθούν τις απώλειες από την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους. Αυτό το “συμβιβαστικό” σχέδιο σκοπεύουν να θέσουν υπόψη των Ευρωπαίων πολιτικών, λίγο πριν την Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας εκτιμούν πως ένα μεγαλύτερο “κούρεμα” μπορεί να δρομολογηθεί είτε με μείωση του κουπονιού, είτε με επέκταση της διάρκειας των νέων ομολόγων και τέλος με μείωση του αρχικού κεφαλαίου.
Και το πάνε ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο μια μείωση του κουπονιού των ελληνικών ομολόγων κατά 1% και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής τους κατά 10 χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε ένα “κούρεμα” της τάξης του 40%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Deutsche Bank, το σχέδιο αυτό αποκλείει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, ενώ παράλληλα διατηρεί το σκέλος της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, το οποίο τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το διεθνές και όχι το ελληνικό δίκαιο.

Αν το σχέδιο “PSI 2”, όπως το ονόμασαν, προκριθεί, σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα οδηγήσει σε μια αξιοπρεπή λύση. Επίσης, θα αποτρέψει μια εκτός ελέγχου χρεοκοπία και κατ’ επέκταση κάθε κίνδυνο μετάστασης της κρίσης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα δώσει χρόνο στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία για να διαχωρίσουν τις οικονομίες τους από την ελληνική.

Μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση προωθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους 50 με 60% ενώ το σχέδιο αυτό “περιορίζει” το haircut στο 40%. Μάλιστα, είναι πολύ πιο κοντά στις απαιτήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε ένα “βαθύ κούρεμα” με τις ανάλογες δραματικές επιπτώσεις στις μεγάλες γαλλικές τράπεζες!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε