Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο.Μπαγί: “Τα 4,2 δισ. ευρώ της δόσης Μαΐου αρκούν για την Ελλάδα”

Ο.Μπαγί: “Τα 4,2 δισ. ευρώ της δόσης Μαΐου αρκούν για την Ελλάδα”

Το άλλο ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σύντομα αλλά μέχρι τον Ιούνιο τα χρήματα που δίνονται σήμερα αρκούν για τις ανάγκες της Ελλάδας, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Εν ευθέτω χρόνω θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ που απομένει από τα 5,2 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου προς την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, συμπληρώνοντας ότι έως τον Ιούνιο «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα 4,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν σήμερα».

Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του EFSF, ο Ολ. Μπαγί τόνισε ότι το Ταμείο αποδεσμεύει τα 5,2 δισ. ευρώ, βάσει της απόφασης που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο Φεβρουάριο και επισήμανε ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση από το Eurogroup για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση του Μαΐου.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, επανέλαβε ότι η θέση της Επιτροπής παραμένει σταθερή: Αναμένει από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί και να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα με την υπογραφή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά τη χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, η Π. Αρενκίλντε επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας «να συνεργαστούν με πνεύμα υπευθυνότητας» για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Euobserver.com: «Η ευρωζώνη μπλοκάρει 1 δισ. προς την Ελλάδα, λόγω της αβεβαιότητας»

Η ευρωζώνη μπλοκάρει 1 δισ. ευρώ βοήθειας προς την Ελλάδα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί», αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η διαδικτυακή πύλη Euobserver.com.

Επισημαίνεται ότι την απόφαση αυτή έλαβε το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο απαρτίζεται από αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης. «Η Γερμανία, η Φιλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν δώσει δείγματα απροθυμίας να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση όσο διαρκεί η εκκρεμότητα του σχηματισμού κυβέρνησης. Οι ενδοιασμοί τους οφείλονται στο γεγονός ότι πολλά από τα κόμματα που προέκυψαν με ισχυρά ποσοστά από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ζητούν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ή ακόμα και η πλήρης εγκατάλειψή του», αναφέρει το άρθρο του Εuobserver.com.

Καταλήγοντας, το άρθρο επισημαίνει ότι απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξη Τσίπρα. «Τώρα η επόμενη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, του οποίου το κόμμα τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους την περασμένη Κυριακή, λόγω του ότι υπέγραψε το πρόγραμμα διάσωσης. Εάν κι αυτός αποτύχει, θα διεξαχθούν νέες εκλογές τον Ιούνιο, κάτι που ενδεχομένως αυξήσει τον κίνδυνο για μεγαλύτερη πλειοψηφία των αντιμνημονιακών κομμάτων», σχολιάζει το Εuobserver.com.

Εξάλλου, το κοινοτικό δελτίο AGENCE EUROPE επισημαίνει ότι χθες εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα από πολλαπλές κατευθύνσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα ο χώρος της αριστεράς, ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλεί την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτές εκφράστηκαν με τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Γαλλία.

Τέλος, στο δημοσίευμα παρατίθεται η άποψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι «τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται, όχι μόνον έκαναν την Ελλάδα ένα πειραματόζωο, αλλά έχουν θέσει σε κίνδυνο τόσο ευρώ, όσο και τις χώρες της Ευρωζώνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η δόση σε… δόσεις – Πιέζουν και απειλούν οι εταίροι

Δεν θα δοθεί όλη η δόση στην Ελλάδα – Δίνουν 4,2 δισ. την Πέμπτη και μας κόβουν 1 δισ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε