Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Ντράγκι “απογοήτευσε” το ευρώ

Ο Ντράγκι “απογοήτευσε” το ευρώ

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μάλλον απογοήτευσε τις αγορές με τις δηλώσεις που έκανε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Νωρίτερα, οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μέτωπο των κρατικών ομολόγων είχαν εκτοξεύσει το ευρωπαϊκό νόμισμα στα 1,24 δολάρια.

Ωστόσο μετά την συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη το ευρώ υποχώρησε σημαντικά με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται το απόγευμα στα 1,2210 δολάρια, ενώ χθες το βράδυ είχε κλείσει στα 1,23. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2346 δολάρια.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με αποτέλεσμα τόσο το ευρώ όσο και τα ομόλογα της περιφέρειας να δεχθούν ισχυρές πιέσεις. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε εκ νέου στο επίπεδο του 7%. Ο ίδιος βέβαια χαρακτήρισε απαράδεκτα υψηλές τις αποδόσεις των ομολόγων κάνοντας λόγο για την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 26,18% από 25,59% που ήταν χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,27% να διευρυνθεί στο 24,91% από το 24% που ήταν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν περαιτέρω μικρή υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,92% από 0,93% χθες στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,79% από 0,80% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,65% από 0,66% στο τρίμηνο περιορίστηκε στο 0,37% από 0,38% και στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,14%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε