Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ο ΟΑΣΑ ζητά κατάργηση στις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα

Ο ΟΑΣΑ ζητά κατάργηση στις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα

Ο ΟΟΣΑ, προτρέπει τις χώρες της G20 να καταργήσουν τις επιδοτήσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ο ΟΟΣΑ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να δώσουν τέλος στις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 10% και θα βοηθήσει τις χώρες της G20 να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. 

«Πολλές κυβερνήσεις επιδοτούν την παραγωγή και κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, ενθαρρύνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ίδια στιγμή προχωρούν σε δαπάνες σε προγράμματα για την προώθηση της καθαρής ενέργειας. Αυτό είναι μια σπάταλη χρήση ανεπαρκών πόρων προϋπολογισμού», είπε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. 

Ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι η κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 10% σε σχέση με τα επίπεδα που, στην αντίθετη περίπτωση, θα άγγιζαν το 2050.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας , που συμβουλεύει για ενεργειακά ζητήματα τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ,  τοποθετεί στα 557 δισ. δολάρια ετησίως το ύψος των επιδοτήσεων για την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για τις ανεπτυγμένες χώρες προσκρούουν στον συχνά έμμεσο τρόπο με τον οποίο δίνονται. Οι φοροαπαλλαγές στις 31 χώρες του ΟΟΣΑ για τη χρήση ντίζελ από αγρότες ανέρχονται σε 8 δισ. δολάρια ετησίως και σε 1 δισ. δολάρια στον κλάδο της αλιείας, εκτιμά ο διεθνής οργανισμός.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε