Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κατηγορεί την Μέρκελ

Υπεύθυνη για την κρίση στην ευρωζώνη θεωρεί την Μέρκελ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρ.Ζέλικ.

“Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, όταν κατέρρευσε το ανατολικό μπλοκ, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε ένα όραμα για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα. Δε συμβαίνει κάτι ανάλογο σήμερα και όσο αυτό συνεχίζεται τόσο κοστίζει σε χρήμα και τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για μια λύση”, τονίζει ο Ζέλικ στη συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση.
 
Τις τελευταίες ημέρες, η Γερμανία και η Γαλλία διαφωνούν όσον αφορά τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί στο Βερολίνο την Κυριακή με την Αγγελα Μέρκελ για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
 
“Μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να επιλύσουν τα προβλήματά τους με αύξηση της ρευστότητας. Αυτό δεν μπορώ να το επικρίνω, αλλά δε λύνει το πρόβλημα. Το μόνο που κάνει είναι να κερδίζει χρόνο”, προσθέτει ο Ζέλικ, ο οποίος συναντήθηκε προχθές, Πέμπτη με την Μέρκελ στο Βερολίνο.
 
Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν στη Γαλλία, η Ιταλία “βρίσκεται σε μια ζώνη αναταράξεων” και η Βρετανία δε συμμετέχει στην ευρωζώνη. Από πού λοιπόν θα έλθει η λύση;”, τονίζει ο Ζέλικ απευθυνόμενος στη Γερμανία, η οποία “παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην Ευρώπη, λόγω του μεγέθους της”.
 
Οσον αφορά τους δισταγμούς του γερμανικού λαού να πληρώσει για άλλες χώρες, ο Ζέλικ εκτιμά ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι “λυπούνται πάνω από όλα για το γεγονός ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν τους λένε προς ποιά κατεύθυνση πρέπει να βαδίσει η Ευρώπη”.
 
Σύμφωνα με τον Ζέλικ, “το θεμελιώδες ζήτημα είναι να μάθουμε εάν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θέλουν να οικοδομήσουν μια πολιτική και οικονομική ένωση για να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωση”.
 
Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε