Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

O προυπολογισμός που επιχειρεί να αλλάξει το…”ελληνικό όνειρο”

EUROKINISSI

– Ο διορισμός στο δημόσιο δε θα λύνει πιά το εργασιακό πρόβλημα με σιγουριά και μεγάλες αποδοχές.
– Αλλάζουν όλα στις ΔΕΚΟ-Μείωση αποδοχών 40% με περικοπή επιδομάτων
– Απολύονται 40.000 συμβασιούχοι-Κλείνουν ή συρρικνώνονται συγκοινωνίες,ΤΕΙ,υπηρεσίες υγείας

Μετά τις περικοπές στα δώρα την περασμένη άνοιξη έρχεται ο προυπολογισμός του 2011 για να ολοκληρώσει την ανατροπή στο εργασιακό μοντέλο της Ελλάδας.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων αλλά και η καταστροφή της εικόνας ότι ο διορισμός στο δημόσιο θα εξασφαλίζει μιά άνετη ζωή με λίγη δουλειά,σταθερές και ικανοποιητικές αποδοχές.

Με την περικοπή των επιδομάτων που τις τελευταίες δεκαετίες αποτέλεσαν τον πιό πελατιακό μοχλό εξαγοράς συνειδήσεων οι συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα μειωθούν σε κάποιες περιπτώσεις εως και 40%.Ετσι αν συνυπολογίσει κανείς και τις περικοπές στα δώρα κάποιοι από τα “ρετιρέ” των ΔΕΚΟ που δημιούργησε το “βαθύ” ΠΑΣΟΚ και συντήρισε η ΝΔ θα χάσουν σχεδόν το 55% των χρημάτων που εισέπραταν.

Αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι οι συνεπείς υπάλληλοι που δεν πέρνουν τα “γρηγορόσημα” και δεν έχουν την “άκρη” για να διορίζονται σε επιτροπές ή να πέρνουν πλασματικά εφ’ άπαξ,δηλαδή οι τίμιοι και συνεπείς θα χάσουν επίσης εισόδηματα και θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να κατρακυλά παρ΄ότι δεν συμμετείχαν στο…πάρτυ.

Θέμα ωρών είναι πλέον να μάθουμε τα νέα μέτρα, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το “τσεκούρι” σχεδόν στα πάντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ , οι δαπάνες στην υγεία, οι συμβάσεις εργαζόμενων στο δημόσιο με ορισμένο χρόνο.

Το μέλλον των ΔΕΚΟ

Τα είπαν και τα συμφώνησαν ο υπουργός οικονομικών με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Κόβονται πρόσθετες αμοιβές, δεν μένει σχεδόν τίποτε από τα επιδόματα, ενώ δεν θα ανανεωθεί σχεδόν καμία σύμβαση ορισμένου χρόνουΑπό τα 5 δισεκατομμύρια που κόβει με τον νέο προϋπολογισμό η Κυβέρνηση το ένα, λέει, ότι θα το εξοικονομήσει από τις ΔΕΚΟ.

Πρώτο βήμα για την εξοικονόμηση χρημάτων θα είναι η… εύκολη λύση. Η μείωση δηλαδή του προσωπικού. Σε δύο φάσεις εξίσου επώδυνες. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μετατάξεις προσωπικού. Που και πως ουδείς γνωρίζει ακόμη καθώς μόνο ασκήσεις επί χάρτου γίνονται. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μείωση του προσωπικού μέσω της μη ανανέωσης καμίας σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν πρώτα στον ΟΣΕ τον ΟΑΣΑ και τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Σειρά θα πάρουν τα επιδόματα. Και εδώ έχει κλειδώσει η περικοπή των επιδομάτων ώστε να μην ξεπερνούν το 8% του μισθού, που στην ουσία σημαίνει πως οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων θα μειωθούν έως και 40%.

Παράλληλα, αυτό αφορά μονάχα σε υψηλόμισθους, μέσω του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο αναμένεται να μειωθούν και κάποιοι μισθοί.

Η μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τόσο στις ΔΕΚΟ όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ένα μέτρο που αφορά σε περίπου 30.000 εργαζόμενους

-Δραστικές περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία κυρίως σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ

-Περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών υπουργείων, η οποία θα φτάσει και το 20%

-Εξισωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο του 2011

-Πάγωμα των προσλήσεων στο δημόσιο

-Ψαλίδι στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ

-Ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το οποίο σημαίνει “μαχαίρι” στα επιδόματα από το οποίο θα εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ

-Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών από όπου θα υπάρξει κέρδος 1,6 δισ ευρώ

Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.

Οι στόχοι της κυβέρνησης:

-Από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ
-1 δισεκατομμύριo ευρώ από την έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις
-270 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
-300 εκατομμύρια ευρώ από τα πράσινα τέλη
-700 εκατομμύρια ευρώ από δικαιώματα και άδειες τυχερών παιχνιδιών
-450 εκατομμύρια ευρώ από τα τεκμήρια φορολόγησης και τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων

Διαβάστε επίσης:

Θα συγνωνευτούν τα νοσοκομεία;

Βρώμικο παιχνίδι στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας – Εκβιάζουν με την αναβολή της τρίτης δόσης του δανείου

Μας λείπουν όχι 4 αλλά 6 δισ. – Απίστευτη υστέρηση στα έσοδα

Συλλογικές συμβάσεις τέλος! “Το προβλέπει το Μνημόνιο, ας βλέπατε τι υπογράφετε” λέει η τρόικα

Οι ισχυρές πιέσεις έριξαν το Χρηματιστήριο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε