Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ο Τρισέ αύξησε σε 1,5% το επιτόκιο Ε.Κ.Τ. και έβαλε τέλος στα σενάρια Ελληνικής χρεοκοπίας

Ο Τρισέ αύξησε σε 1,5% το επιτόκιο Ε.Κ.Τ. και έβαλε τέλος στα σενάρια Ελληνικής χρεοκοπίας
Αμέσως θα επηρεαστούν οι δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και καρτών με κυμαινόμενο επιτόκιο.Υπολογίστε πόσα ευρώ παραπάνω θα πληρώσετε με παραδείγματα.
Δυστυχώς ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ επιβεβαίωσε τις απειλές του αφού προχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%, με την δικαιολογία πως προσπαθεί να συγκρατήσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.
 
Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση του ευρωεπιτόκιου από τον Απρίλιο, όταν από το ιστορικό χαμηλό του 1% είχε πάει στο 1,25% και τώρα στο 1,50%.
 
Η αύξηση στο ευρωπαικό επιτόκιο οδηγεί αυτόματα σε υψηλότερα επίπεδα τις μηνιαίες δόσεις καταρχήν των στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και καρτών με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ ή των euribor θα «περάσει» αμέσως στις δόσεις.
 
Η αύξηση αυτή θα είναι πολύ τσουχτερή αφού για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ θα σας κοστίζει πια ακριβότερα κατά 230 ευρώ περίπου το χρόνο.
 
Από την άνοδο του επιτοκίου ενός 15ετούς στεγαστικού δανείου 150.000 ευρώ, η δόση από 1.091 ευρώ το μήνα θα πάει στα 1.110 ευρώ.
 
Δηλαδή μέσα σε 4 μήνες το ίδιο δάνειο έχει ακριβύνει κατά περίπου 460 ευρώ το χρόνο, δηλαδή κατά 38 ευρώ το μήνα.
 
Όσοι έχουν δάνειο σταθερού επιτοκίου δεν πρόκειται να επηρεαστούν αμέσως αλλά όταν λήξει η περίοδος του σταθερού τους επιτοκίου και το πρόγραμμά τους προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
 
Όμως ήδη τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μπαράξ αυξήσεων τόσο στην καταναλωτική όσο και στη στεγαστική πίστη, οι οποίες υπερβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ.
 
Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες πολλές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια σε αρκετά καταθετικά και χορηγητικά προϊόντα, επικαλούμενες την ενίσχυση των διατραπεζικών επιτοκίων euribor.
 
Παράλληλα, ο κ. Τρισέ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Η ΕΚΤ παραμένει αντίθετη στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, μερικής ή ολικής, της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Τρισέ.
 
“Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Όχι σε μερική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός”, δήλωσε ο κ. Τρισέ, υπογραμμίζοντας τις “ευθύνες των κυβερνήσεων να συζητήσουν με τους ιδιώτες επενδυτές” τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.
 
Διαβάστε επίσης :
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε