Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Οδεύει προς τα 90 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου

Οδεύει προς τα 90 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου

Η ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου να πάρουν την ανηφόρα.

Ξεπέρασε, σήμερα, και τα 85 δολάρια το βαρέλι του αργού πετρελαίου, άμεση παράδοση, τόσο στην αμερικανική αγορά, όσο όμως και στη βρετανική (το Brent), ενώ η διεθνής αγορά του κυριαρχήθηκε από τις πληροφορίες ότι, οι κινεζικές παραγγελίες πετρελαίου “είναι ογκώδεις”, αλλά και από την ανάκαμψη της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

Το τελευταίο, συνέβη μετά από τη συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα από την Επιτροπή των Βρυξελλών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 30 δισ.ευρώ, γεγονός που “έφερε” αμέσως στο Λονδίνο την ισοτιμία ευρώ-αμερικανικού δολαρίου γύρω στο 1,35 δολάριο το ευρώ–η υψηλότερη, εδώ κι ένα μήνα, ισοτιμία του ευρώ. 

Το Πεκίνο θα εισάγει προσεχώς μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, σηματοδοτώντας άνοδο σχεδόν 14% κατά το “τρέχον” 12μηνο των εισαγωγών αυτών, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο. 

Θα εισάγονται από το Πεκίνο 4,95 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, ημερησίως, σύμφωνα με τα ήδη διαθέσιμα επίσημα κινεζικά στοιχεία. 

Από την πλευρά του, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος “Πετρομάτριξ” αποφάνθηκε ότι η ανοδική τάση στην πετρελαϊκή αγορά “θα εξαντληθεί πολύ κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι (των 159 λίτρων του)”. Πρόσθεσε ότι η αρχόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ, έναντι του ευρώ, “πιθανόν να απομακρύνει επενδυτές από την αγορά των εμπορευμάτων, που αποτιμώνται στο νόμισμα αυτό”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε