Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Οι 14 στόχοι του Μνημονίου 4 – Ποιοί θα πληγούν από το νέο μνημόνιο με μέτρα έως το 2015

– Μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων που θα ισχύσουν από φέτος και για 4 χρόνια
– Νέες περικοπές προβλέπονται στο δημόσιο, τις τράπεζες και στους πολύτεκνους
– Μαχαίρι και στις ΔΕΚΟ και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα
– Νέες αυξήσεις στα τιμολογια των ΔΕΚΟ και το πετρέλαιο θέρμανσης

Νέα μέτρα συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εφαρμοστούν από το φέτος έως το 2015, μετά τη συμφωνία για το Μνημόνιο 4, που θα μας εξασφαλίσει και την τέταρτη δόση του δανείου που είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα αλλά και το μπαράζ αποκρατικοποιήσεων η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση ελπίζουν αυτή τη φορά να πείσουν τελικά τις αγορές ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ελέγξει και να μειώσει ίσως το τεράστιο δημόσιο χρέος και να επιστρέψει στις αγορές για τις δανειακές της ανάγκες.

Από τα νέα μέτρα όμως που προβλέπει το Μνημόνιο 4 ποιοί αναμένεται να πληγούν:

1. Δημόσιοι Υπάλληλοι. Πρώτη στη λίστα έρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικά εκείνοι με τα υψηλά εισοδήματα τα οποία αναμένεται να περικοπούν με το ενιαίο μισθολόγιο. Προβλέπεται επίσης απλοποίηση της μισθολογικής κλίμακας και των επιδομάτων με βάση τον βαθμό και την εξειδικευμένη σταδιοδρομία. Αυστηρότερη πολιτική θα υπάρξει και για τους συμβασιούχους που είτε θα απολυθούν είτε θα μεταταγούν.

2. Υπάλληλοι ΔΕΚΟ. Προσαρμογές μισθολογικές, στις παροχές και στην απασχόληση των ΔΕΚΟ με σκοπό την βελτίωση των οικονομικών που σε ελεύθέρη μετάφραση σημαίνουν μειώσεις μισθών και μετατάξεις εάν όχι απολύσεις. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους υπαλλήλους από εταιρείες που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

3. Άνεργοι. Στο δημόσιο οι προοπτικές πρόσληψεις είναι μηδαμινές, καθώς το Μνημόνιο προβλέπει ότι κάθε χρόνο θα μειώνονται οι θέσεις εργασίας κατά 20.000.

4. Καταναλωτές. Έρχονται αλλαγές και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

5. Πολύτεκνοι. Το νέο Μνημόνιο ορίζει ότι τα κοινωνικά προγράμματα και οι παροχές πρέπει να καταργηθούν.

6. Συνταξιούχοι. Ως το τέλος του Μαρτίου που θα είναι έτοιμη η έκθεση για τα επικουρικά ταμεία και αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα οδηγηθούμε στο ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων. Βέβαια το νέο Μνημόνιο αναφέρει πως είναι σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός για νέα προσαρμογή των συντάξεων εάν χρειαστεί με ότι και να σημαίνει αυτό.

7. Εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η λίστα θα περιοριστεί δραστικά ώστε να αποτελούν μόνο το 10% των υπαλλήλων.

8. Τραπεζικοί Υπάλληλοι. Αναμένεται να κοπεί το επίδομα ισολογισμών που αντιστοιχεί σε μισό μισθό τους, ενώ θα εξισωθούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες. Περικοπές αναμένονται και στις απολαβές των εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδας.

9. Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα. Εκτός από την αναθεώρηση του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις έρχονται αλλαγές και στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου με μείωση του κόστους των αποζημιώσεων, που στην ουσία σημαίνει φθηνότερες απολύσεις.

10. Φορολογούμενοι. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου που θα φέρει κατάργηση φορολογικών απαλλαγών.

11. Καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης. Από τον Οκτώβριο θα εξισωθεί ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που σημαίνει ότι θα είναι τσουχτερός ο επόμενος χειμώνας.

12. Τράπεζες. Μέχρι τέλη Μαΐου θα πρέπει να καταθέσουν τα σχέδια τους ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κρατική βοήθεια και την ΕΚΤ. Καλούνται επίσης να προχωρήσεις σε αυξήσεις κεφαλαίων και συγχωνεύσεις.

13. Φοροφυγάδες. Αναδιάρθρωση των φορολογικών ελέγχων με νέο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής έως τα τέλη Ιουνίου.

14. Προμηθευτές και ασυνείδητα στελέχη του ΕΣΥ. Μέχρι τέλος Απριλίου προβλέπεται το ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφης.

Διαβάστε ακόμη: 

200 οικονομολόγοι σε Μέρκελ: Εξαναγκάστε τους σε χρεοκοπία!

Προαναγγέλλει νέα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις 15 δις ευρώ εως το 2013 ο Γ.Παπακωσταντίνου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε