Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οι 17 παγίδες της φορολογικής δήλωσης

φορολογικές δηλώσεις

17 είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι στις φορολογικές τους

  δηλώσεις, όπως αυτά καταγράφηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν από το υπουργείο- με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2009- και με εγκύκλιο προς τις Εφορίες ζητείται από τους εφοριακούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία αυτά, που πρέπει να διορθώνονται, προκειμένου οι δηλώσεις να αποστέλλονται μετά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την εκκαθάριση του φόρου. Συγκεκριμένα, οι συχνότερες περιπτώσεις λαθών, όπως αναγράφονται στην εγκύκλιο, είναι οι εξής:

    1. Συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

    2. Ο φόρος που αναλογεί σε εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες συμπληρώνεται στον κωδικό 917 που αφορά φόρο εισοδήματος Ζ’ ψηφίσματος, αντί στον κωδικό 313.

    3. Υπάρχει ένδειξη για υποβολή δήλωσης που αφορά αποβιώσαντα και δεν υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.

    4. Έχουν συμπληρωθεί τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069-070 του πίνακα δαπανών.

    5. Η επιφάνεια της κύριας κατοικίας είναι μεγαλύτερη από 200 τ.μ. και δεν έχουν συμπληρωθεί η Τιμή Ζώνης και το Έτος Έκδοσης Οικοδομικής Αδείας.

    6. Οι επιφάνειες των δευτερευουσών κατοικιών (μη εξοχικής και εξοχικής) είναι μεγαλύτερες των 150 τ.μ. και δεν έχουν συμπληρωθεί οι Τιμές Ζώνης και το Έτος Έκδοσης Οικοδομικής Αδείας.

    7. Έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.

    8. Όταν τα τ.μ. της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερα των 120, οι κωδικοί 727-728 δεν συμπληρώνονται ΜΟΝΟ με τα ποσά των τόκων αλλά και με το ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή του κεφαλαίου για τα πάνω από τα 120 τ.μ. της κατοικίας.

    9. Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

    10. Έχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

    11. Οι παρακρατηθέντες φόροι, που συμπληρώνονται στους κωδικούς 601-602, 603-604 και 605-606 και αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

    12. Δεν συμπληρώνονται τα τ.μ. των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ έχουν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).

    13. Δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου (ΠΡΟΣΟΧΗ ! Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων μόνο με τα σταθερά στοιχεία καθενός).

    14. Υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

    15. Υπάρχει ένδειξη στους κωδικούς 911 – 912 και δεν έχει συμπληρωθεί το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο.

    16. Έχουν συμπληρωθεί καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.

    17. Ο υπόχρεος είναι γυναίκα και έχουν συμπληρωθεί κωδικοί – ποσά στη στήλη της συζύγου.

Διαβάσε επίσης:

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ηλεκτρονική φορολογική δήλωση

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε