Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Οι 27 ηγέτες θα αποφασίσουν για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών για τα αποτελέσματα

 της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι «καλό θα είναι οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σύντομα».

«Φεύγουμε με ένα πολύ θετικό σήμα για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης» είπε μετά το τέλος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς να διευκρινίσει εάν θα πρόκειται για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Καλό θα είναι οι αποφάσεις να ληφθούν σύντομα, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου», συμπλήρωσε.
Κάποια ζητήματα στο σχέδιο στήριξης παραμένουν ανοιχτά, όπως ποιες χώρες θα συμμετέχουν ή ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ενεργοποίησης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε εθελοντική βάση με διμερή η πολυμερή συμμετοχή, ενώ η Κομισιόν πιθανώς να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

«Θα θέλαμε να υπάρχει γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι και μακάρι να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η Γερμανία δεν είναι αρνητική επί της αρχής για το μηχανισμό στήριξης, αλλά «το ζητούμενο είναι οι διαδικασίες, ο χρόνος και οι λεπτομέρειες».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη ώστε να μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν από τα σημερινά επίπεδα.

Σε ερώτηση για την προοπτική δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι πρόκειται για μία καλή ιδέα, η οποία όμως αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το άμεσο μέλλον.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε