Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Οι 3 επιλογές της Ελλάδας: μεταρρυθμίσεις, εποπτεία ή έξοδος από την ευρωζώνη»

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας επιβεβαιώνει μέσω του γερμανικού τύπου (τυχαίο;) το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Πετρ Νέτσας, ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, δηλώνει ότι η χώρα μας έχει τρεις επιλογές
α) εκούσιες βαθιές μεταρρυθμίσεις, συγκρίσιμες με τον μετασχηματισμό των κομμουνιστικών κρατών τη δεκαετία του ’90
β) κάποιου είδους δημοσιονομική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του ελληνικού προϋπολογισμού
γ) έξοδος από την Ευρωζώνη

«Ο πρώτος δρόμος είναι προτιμότερος, «αν και είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποφασίσει», συμπληρώνει ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Αναφέρεται επίσης στη διαφορά της Τσεχίας από την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, αλλά και το ΑΕΠ. «Αν δει κανείς το ελληνικό ΑΕΠ και την αγοραστική δύναμη, τότε πρέπει να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόνο ένα μικρό βηματάκι μπροστά από εμάς, αλλά ανάμεσα στις συντάξεις και τους μισθούς μας υπάρχει δραματική διαφορά», τονίζει.

Και συνεχίζοντας μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να κάνουμε… βουτιά όσον αφορά στους κατώτατους μισθούς, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 750 ευρώ, ενώ στη χώρα του στα 320 ευρώ. «Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορώ να κατανοήσω», σημειώνει και εξηγεί ότι στην Τσεχία, πριν από δέκα χρόνια, επενδύθηκε το 20% του ΑΕΠ στην εξυγίανση των τραπεζών.

«Γι’ αυτό και τώρα έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα. Αν, από την άλλη πλευρά, κοιτάξω την Ελλάδα, έχω κάποια ερωτήματα», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία θα εγκρίνουν το δάνειο μόνον εαν έχει ρήτρα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;

Κομισιόν: «Περιμένουμε να εκπληρώσετε ακόμη δυο όρους!» – Κανονικά το Eurogroup

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε