Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι αμφιβολίες για την απόφαση του Eurogroup ρίχνει το ευρώ

Οι αμφιβολίες για την απόφαση του Eurogroup ρίχνει το ευρώ

Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος τις πρώτες πρωινές ώρες από το Eurogroup έδωσε ώθηση στο ευρώ με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 1,3099 δολάρια.

Ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται το απόγευμα στα 1,2932 δολάρια από το επίπεδο των 1,296 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι αμφιβολίες για το κατά πόσο η χθεσινή απόφαση είναι ικανή να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους, διαδέχθηκαν το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί αρχικώς με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις ευρώ στην αγορά συναλλάγματος. Τα κέρδη για το δολάριο αυξήθηκαν μετά την ενίσχυση που παρουσίασε ο δείκτης παραγγελιών μηχανολογικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η είδηση για επαναγορά Χρέους δεν έδωσε σημαντική ώθηση στα ομόλογα καθώς οι επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή. Ενδεικτικό είναι ότι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (όπως η ING) προτρέπουν τους πελάτες τους να ρευστοποιήσουν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει τις προηγούμενες ημέρες σε χαμηλότερες τιμές, εκτιμώντας ότι οι τιμές των τίτλων αυτών δεν έχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Παρά ταύτα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα κάτω από το 15%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών δεν καταγράφηκαν δύο συναλλαγές αξίας 2 εκατ. Ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 16,39% από 16,49% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,42% να υποχωρήσει στο 14,97%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια του ενός έτους το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,58%, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,46%, στο εξάμηνο στο 0,35%, στο τρίμηνο στο 0,19% και στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,10%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε