Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Οι αντιδράσεις μμε και τραπεζών γιά το ελληνικό αίτημα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε δύο γραμμές κινούνται οι…

αντιδράσεις των διεθνών δικτύων γιά το αίτημα που διατύπωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου σε ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

 

Οι «Financial Times» σημείωσαν στην ηλεκτρονική τους έκδοση ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραδόθηκε στις πιέσεις της αγοράς και επιθυμεί νέες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής». Πρόσθεσαν, όμως, ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο δήλωσε, ωστόσο, στο Reuters ότι «το γεγονός ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις για διάφορα θέματα σχετικά με τον μηχανισμό δείχνει ότι η Αθήνα σκέφτεται σοβαρά την ενεργοποίηση του πακέτου».

 

«Η Ελλάδα έκανε σημαντικό βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού», ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ το BBC τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει περισσότερες συνομιλίες με Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

 

Την πιθανότητα ακόμη και να ακυρώσει την έκδοση ομολόγου σε δολάρια εξετάζει η Ελλάδα, σχολίαζε νωρίτερα δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο πάντως έσπευσε να διαψεύσει μιλώντας στο Reuters ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

Αναλυτής της Commerzbank υποστήριξε επίσης ότι εάν σε ένα Κοινοβούλιο υπάρξει εμπλοκή, τότε ο μηχανισμός για την Ελλάδα μπορεί να καταρρεύσει.

 

Η Citigroup υπογράμμισε ότι, αν και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα δεν ενδείκνυνται επί του παρόντος, καθώς το κόστος δανεισμού που προβλέπεται είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρ’ όλα αυτά οι ανάγκες δανεισμού της χώρας είναι τόσο ψηλές, που τελικώς θα την οδηγήσουν στην πόρτα της ΕΕ.

 

Οι Credit Agricole και HSBC έκριναν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της το 2010, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε