Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι εκκλήσεις των Ελλήνων χάνονται στην αγορά”

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ”βομβαρδισμός” γερμανικών δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με τους Financial Times: ”Η αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων δείχνει αναδιάρθρωση”.
 
Στην γερμανική έκδοση των Financial Times Deutschland οι τίτλοι είναι : ”Τα ελληνικά ομόλογα σε ελεύθερη πτώση” και ”Φόβοι για υποτίμηση των ασφαλίστρων κινδύνου”.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά μέσον όρο τα ελληνικά ομόλογα τιμώνται ήδη 40% λιγότερο της ονομαστικής αξίας τους.
 
Μάλιστα, πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους μπορεί να είναι φαινόμενα ντόμινο στις κεφαλαιαγορές, όπως πιστεύουν οι διαπραγματευτές των ασφαλίστρων κινδύνου, που απειλούν ουσιαστικά πως εαν δεν πληρωθούν ασφάλιστρα κινδύνου ύψους άνω των 4 δις ευρώ τότε θα πουλήσουν άλλα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
 
”Οι εκκλήσεις των Ελλήνων χάνονται στην αγορά” είναι άλλος τίτλος άρθρου στην Financial Times Deutschland :”Ακόμα κι αν οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες εξασκούνται σε συνθήματα περί αντοχής των Ελλήνων, οι περισσότεροι επενδυτές δεν τρέφουν πλέον ελπίδες για την Αθήνα. Η απόδοση, που απαιτούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν διετή ελληνικά ομόλογα, ανήλθε χθες σε επίπεδα άνω του 25%. Μ’ αυτά τα τρομακτικά επιτόκια η αρχικά προγραμματισμένη για τις αρχές του 2012 επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές καθίσταται αδιανόητη προσεχώς”.
 
”Δεν υπάρχει πλέον ζήτηση ελληνικών κρατικών τίτλων”, δήλωσε αναλυτής της Societe Generale. ”Ούτε πάλι βοήθησε η διάψευση των εικασιών περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τόσο από τον Επίτροπο Όλι Ρεν όσο και από το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Αθ. Ορφανίδη. Η αγορά περιμένει με σιγουριά την αναδιάρθρωση, με όποια συγκεκριμένη μορφή ήθελε λάβει”.
 
Η Hannoversche Allgemeine γράφει : ”Αποδόσεις-ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα” και το Spiegel-Online συμπληρώνει : ”Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων αυξάνεται στο 25%.Η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο καταστροφική: Πρώτα η χώρα ανακοινώνει ένα μέγα-έλλειμμα και τώρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σκαρφαλώνουν πάνω από το 25%. Κάτι τέτοιο δεν ξανάγινε στην ιστορία του ευρώ”.
 
”Καλύτερα φόροι παρά λιτότητα” είναι ο τίτλος άρθρου του επικεφαλής του γραφείου ανταποκριτών της Financial Times Deutschland στις Βρυξέλλες.
 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται : ”Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διδαχτούν από την περίπτωση της Ελλάδας: Οι ριζικές περικοπές δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του τρομακτικού δημοσίου χρέους. Γι’ αυτό θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους οι πολίτες τους.Το πρόβλημα της λιτότητας με κάθε τίμημα το δείχνει το ακραίο παράδειγμα της Ελλάδας. Υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπ. Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ το προβληματικό παιδί της Ευρώπης μείωσε το 2010 το δημοσιονομικό του έλλειμμα σχεδόν κατά 5%. Υπολογίζοντας κατ’ αναλογία προς το γερμανικό ΑΕΠ, αυτό θα σήμαινε περικοπές ύψους 125 δις. ευρώ. Εύκολα μπορεί να υπολογίσει κανείς τι θα συνέβαινε στην οικονομία μας, αν το κράτος μείωνε στο μισό όλες τις επιδοτήσεις και περιέκοπτε κατά 10% τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου. Τότε, παρά την άνθηση των εξαγωγών, δεν θα υπήρχε ανάπτυξη. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα. Η οικονομία και μαζί της το ΑΕΠ συρρικνώθηκαν. Κι αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του ύψους του χρέους”.
 
Και συνεχίζει : ”Το αντεπιχείρημα όμως όλων όσων έχουν τη μανία της λιτότητας είναι ότι αυτοί οι λαοί έζησαν πέρα από τις δυνατότητές τους. Και έζησαν. Αλλά ζήσαμε κι εμείς. Για καθίστε να λογαριάσετε την περιουσία σας. Και μετά φανταστείτε ότι αύριο θα πρέπει να πληρώσετε στην εφορία το μερίδιό σας για το δημόσιο χρέος – περίπου τα 4/5 του ετήσιου εισοδήματός σας περίπου. Και οι καθηγητές, που συνεχώς ζητούν περικοπή του χρέους της Ελλάδας, θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και για τη Γερμανία: να μειώσουν δηλαδή διαμιάς το γερμανικό χρέος στο 60%, το όριο του Μάαστριχτ, με ένα ‘haircut’ των γερμανικών ομολόγων. Γιατί όχι; Επειδή φυσικά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Οι συνέπειες για τις χρηματαγορές θα ήταν απρόβλεπτες…Το θέμα λοιπόν είναι τελικά η δίκαιη κατανομή των βαρών. Κι αυτό το ζήτημα απαιτεί πολιτικές αποφάσεις…
Για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι καλύτερη η επιβολή μεγαλύτερων φόρων περιουσίας και κατανάλωσης ενέργειας, παρά φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή φόρων εισοδήματος. Δέκα χρόνια μετά οι ειδικοί για τις στατιστικές θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και συνολική μείωση του χρέους. Το κόστος των τόκων δανεισμού που θα έχει εξοικονομηθεί θα σήμαινε μείωση φόρων αύριο”.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε