Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Οι Έλληνες κρύβουν χρυσό όπως στον Πόλεμο

Οι Financial Times παρατηρούν μαζική προσφυγή των Ελλήνων σε χρυσό καθώς φοβούνται στάση πληρωμών.
 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ”χρυσές” δουλειές κάνουν στη χώρα μας όσοι πωλούν χρυσά νομίσματα που οι Έλληνες τα κρύβουν στο σπίτι όπως οι παπούδες τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Διαβάστε το δημοσίευμα.
 
Οι Έλληνες πολίτες αδειάζουν τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό, καθώς προετοιμάζονται για την πιθανότητα εθνικής στάσης πληρωμών και μαζικών αναλήψεων από ελληνικές τράπεζες.
 
Οι υποσχέσεις του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι η κυβέρνησή του θα «σώσει την χώρα», δεν πείθουν τους κυνικούς πολίτες.
 
Οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων εκτινάσσονται στα ύψη, καθώς οι αποταμιευτές αναζητούν μια ασφαλέστερη και ανταλλάξιμη πηγή αξίας. «Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι πωλήσεις μας χρυσών νομισμάτων υπερκέρασαν τις πωλήσεις bullion για πρώτη φορά», δήλωσε ο κ. Χάρης Κρινάκης της ελληνικής εταιρείας εμπορίας πολυτίμων μετάλλων «Σεφεριάδης». «Ο συντελεστής πωλήσεων έχει φτάσει τώρα στο πέντε προς ένα».
 
Ο τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Θωμάς, έχει αλλάξει σε χρυσό τις αποταμιεύσεις του σε ευρώ. «Τον κρατάω στο σπίτι, όπως ακριβώς έκανε η γιαγιά μου στον β΄παγκόσμιο πολεμο».
Οι αναλήψεις από τραπεζικους λογαριασμούς ανήλθαν στα 1,5-2 δισ. ευρώ στο α΄τρίμηνο. Πέρσι, οι καταθέτες είχαν αποσύρει 30 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, που αντιστοιχούν στο 12,3% των συνολικών καταθέσεων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.
 
Πέρσι, ελληνικές καταθέσεις ύψους 8 δισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις, μεταφέρθηκαν σε τράπεζες της Κύπρου. Όμως οι ροές αυτές στέρεψαν φέτος λόγω των φόβων ότι οι κυπριακές τράπεζες, που έχουν μεγάλο άνοιγμα σε ελληνικές επιχειρήσεις, θα υποφέρουν από ντόμινο.
 
«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους πολιτικούς για να βγάλουν από αυτό το χάλι και πρέπει να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας», σημείωσε ο Σάκης, ένας από τους διαδηλωτές κατά της λιτότητας στο Σύνταγμα. «Θα πρέπει να έρχεται τραπεζική κατάρρευση».
Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει αποσύρει τις αποταμιεύσεις του και τις έχει τοποθετήσει σε τραπεζική θυρίδα «για ασφάλεια. Ποιος νοιάζεται για τους τόκους τώρα;»
 
Αλλοι έβαλαν τις αποταμιεύσεις τους σε γη, όταν οι τιμές έπεσαν μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας από την Ε.Ε. Ο Άγγελος, ειδικός λογισμικών προγραμμάτων, αγόρασε ελαιώνα κοντά στο σπίτι του στο χωριό. «Άρπαξα την ευκαιρία… Ένα χρόνο πριν δεν θα σκεφτόμουν να κάνω μια τέτοια παλιομοδίτικη επενδυση».

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε