Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

“Οι Ευρωπαίοι δεν αγαπούν το ευρώ, αλλά δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν”

“Οι Ευρωπαίοι δεν αγαπούν το ευρώ, αλλά δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν”

“Ούτε με εσένα, ούτε χωρίς εσένα”, αυτό φαίνεται ότι είναι το συναίσθημα που το ευρώ προκαλεί στους λαούς πέντε μελών της ευρωζώνης, εκ των οποίων και η Ελλάδα, δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης κρατικού χρέους, που είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύουν σήμερα οι ‘New York Times’.

“Παρά τα οικονομικά προβλήματα, που συγκλονίζουν την Ευρώπη, η πλειοψηφία κατοίκων στα κράτη όπου έγινε η δημοσκόπηση προτιμά να κρατήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα (52% στην Ιταλία, 71% στην Ελλάδα) προκύπτει από τη δημοσκόπηση, που επίσης έγινε στη Γερμανία, την Γαλλία, την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος “Παγκοσμιοποιημένες συμπεριφορές”, υπό την αιγίδα του Pew Research Center.

Όπως γράφουν επίσης οι New York Times, η Ελλάδα αποτελεί το παράδειγμα γι’ αυτήν την “αντίφαση”.

“Στην Ελλάδα είναι που οι ερωτώμενοι είχαν μάλλον την τάση να απαντήσουν ότι η χώρα τους εξασθένησε εξαιτίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Όμως την ίδια ώρα και η υποστήριξή των Ελλήνων στο ευρώ είναι η ισχυρότερη”, σύμφωνα με την έρευνα, “πρόκειται ίσως για έναν οιωνό σχετικά με την ψήφο τους στις εκλογές της 17ης Ιουνίου”, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Μπρους Στόουκ, τον διευθυντή στο τμήμα παγκοσμιοποιημένων οικονομικών συμπεριφορών στο ίδιο ερευνητικό κέντρο, με έδρα του την Ουάσινγκτον, είναι η αποστροφή για τον οικονομικό κίνδυνο, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη αναφορικά με αυτήν την φαινομενική “αντίφαση”: δηλαδή οι άνθρωποι “συνειδητοποιούν” ότι το να εγκαταλείψουν το ευρώ ισοδυναμεί με ένα μέγα άλμα προς το άγνωστο”.

Όσον αφορά τη στήριξη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας στα κράτη εκείνα, που η κρίση έπληξε περισσότερο, αυτή ποικίλλει με έναν τρόπο που φαίνεται να υπερβαίνει τις προκαταλήψεις: η ίδια δημοσκόπηση αναφέρει ότι 49% των Γερμανών είναι θετικό απέναντι στα προγράμματα, συγκριτικά με το 42% περίπου προ έτους.

Αντιστρόφως, στη Γαλλία η στήριξη αυτή φθίνει, αφού τώρα θετικοί παρουσιάζονται οι Γάλλοι σε ποσοστό 42% έναντι όμως, 53% πρόπερσι την άνοιξη.

Παρά τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, το ποσοστό των Ελλήνων, που φρονεί ότι “το ευρώ είναι καλό για την χώρα τους” διαμορφώνεται στο 46%, με το αποτέλεσμα να μοιράζεται στο υπόλοιπο σε περίπου ίσα ποσοστά μεταξύ: του “είναι κακό”, και του “ούτε το ένα, ούτε το άλλο”.

Όμως στην Ιταλία, μόνον 30% όσων ρωτήθηκαν απάντησαν ότι “το ευρώ είναι καλό”. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Γαλλία είναι 31% .

Η ίδια έρευνα αναδεικνύει το ότι η Γερμανία είναι η περισσότερο θαυμαζόμενη χώρα στη 17μελή ευρωζώνη, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είναι η πιο σεβαστή ηγέτης στην ίδια ζώνη, αν και κάνει εκστρατεία για τη δημοσιονομική “ορθοδοξία”.

Η χώρα που θαυμάζεται λιγότερο, λέει η έρευνα, είναι η Ελλάδα.

Πρόκειται για μια έρευνα που έγινε μεταξύ 17 Μαρτίου και 16 Απριλίου.

Σε αυτήν, συμμετείχαν χίλιοι πολίτες από κάθε μια από τις πέντε χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε