Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Οι φόβοι για την κρίση στην Ισπανία ρίχνουν το ευρώ

Οι φόβοι για την κρίση στην Ισπανία ρίχνουν το ευρώ

Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς οι εξελίξεις στην Ισπανία εντείνουν την ανησυχία των αγορών για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κρίσης Χρέους στην Ε.Ε.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3240 δολάρια από το επίπεδο των 1,3256 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στα 1,3214 δολάρια.

Στην Ισπανία, ενώ η Κυβέρνηση προετοιμάζεται να ανακοινώσει τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει για την μείωση του ελλείμματος, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα εισέρχεται και πάλι σε ύφεση (το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους) με την ανεργία να καλπάζει στο 25%. Οι εξελίξεις αυτές αντανακλώνται στην αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ισπανία, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αγγίζει το 6%.

Συνακόλουθα το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δημοπρασίες τριετών και πενταετών ομολόγων που θα πραγματοποιήσει η χώρα στις 3 Μαΐου.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 20,64% από 21,34% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,66% να υποχωρήσει στο 18,98% από 19,61% την Παρασκευή.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν μικρή υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,31% από 1,33%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,16% από το 1,18%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,99% από 1,01%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,70% από 0,72% ενώ μήνας παρέμεινε στο 0,40%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε