Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Οι Γερμανοί ”ράβουν” αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα μέτρα τους

Άμεση διάψευση από τον υφυπουργό οικονομικών Φ.Σαχινίδη και μέσω e mail από το γερμανικό υπουργείο όμως ο Μπαρόζο προαναγγέλλει νέα μέτρα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Βερολίνο, υπάρχει ένα υπό διαμόρφωση σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της επαναγοράζοντας κρατικά ομόλογα με κεφάλαια από το ευρωπαικό ταμείο σταθερότητας.

Η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού οικονομικών Φ.Σαχινίδη, διέψευσε άμεσα τις πληροφορίες αυτές.
 

“Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα, την αναδιάρθρωση”, απάντησε μιλώντας στο Reuters ο κ.Σαχινίδης.
 

H Die Zeit σύμφωνα με ανώνυμες πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει ότι το σχέδιο είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντάλλαγμα την εφαρμογή χρόνιας και αυστηρής λιτότητας.

Όμως και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Bertrand Benoit, διέψευσε και αυτός από την πλευρά του το δημοσίευμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν εργαζόμαστε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»,  λέει το μήνυμα του το οποίο το έστειλε με email.

Ταυτόχρονα  εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, σύμφωνα με το Reuters, διέψευσε με τη σειρά του το δημοσίευμα επισημαίνοντας, ίσως για να σώσει τα προσχήματα, πως στο δημοσίευμα της Die Zeit χρησιμοποιείται η λέξη “Umschuldund”, που μπορεί να αναφέρεται είτε σε αναδιάρθρωση είτε σε επαναπρογραμματισμό.

Με τη δημοσίευση του γερμανικού εντύπου και τα σενάρια που ακολούθησαν ”πέταξαν” και τα κόστη ασφάλισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων όσο και το spread.

Σύμφωνα με ένα άλλο δημοσίευμα του Reuters το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να τις επιπτώσεις από  πιθανή χρεωκοπίας ή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
 
Ταιριαστές πάντως του κλίματος διεθνώς σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο Ζοσέ Μπαρόζο για να μας προιδεάσει για επερχόμενα νέα μέτρα.
 
Οι αγορές, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μας ζητούν ενισχυμένη διακυβέρνηση, με καλύτερο συντονισμό και σταθερότητα στην ευρωζώνη, γεγονός που ενδεχομένως να σημαίνει τη λήψη κι άλλων μέτρων εξυγίανσης των δημοσιονομικών, από τις χώρες μέλη της ΕΕ.
 
”Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι κυβερνήσεις της Ελλάδος, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και οι Παπανδρέου, Θαπατέρο και Σώκρατες, είμαι βέβαιος, ότι αν χρειασθεί, θα πάνε ακόμη παραπέρα”.

 

 
 
Πριν από λίγο δημοσιεύτηκε έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα, η Δανία και η Πορτογαλία είναι οι μοναδικές από τις χώρες του ευρώ που θα αντιμετωπίσουν κατά το 2011 αυξημένες δανειακές ανάγκες, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2010.
 
Ειδικά για την Ελλάδα ο οίκος τοποθετεί στο 25% του ΑΕΠ τις δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2011, σημειώνοντας πως πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε