Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι καλές ημέρες τελειώνουν – Η τρόικα την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα – ποια είναι τα αγκάθια;

τρόικα

Η περίοδος «διακοπών» για την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά για το οικονομικό επιτελείο, βαίνει προς το τέλος της. Από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα δύσκολα.

Εκτός απροόπτου στις 28 Νοεμβρίου τα κλιμάκια των θεσμών θα είναι στην ελληνική πρωτεύουσα και θα πιάσουν δουλειά. Την επομένη ακριβώς είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι θεσμοί μάλιστα έχουν θέσει ως όρο για να … καθίσουν στο τραπέζι, τον πρώτο πλειστηριασμό ακινήτου. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα πράξει ότι απαιτείται προκειμένου αυτό να συμβεί.

Μένει λοιπόν να δούμε το αποτέλεσμα και αν τελικά ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία.

Στην επικείμενη διαπραγμάτευση όμως, με ασφυκτικά και πάλι χρονικά περιθώρια, μόλις λίγων ημερών, υπάρχουν μία σειρά από ανοικτά ζητήματα.

Ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι ακούει στο όνομα της ΔΕΗ. Η πάλαι ποτέ κραταιά των πολλών προβλημάτων πλέον, θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση του 40% των λιγνιτικών της μονάδων. Επίσης ένα θέμα, ίσως όχι τόσο καυτό, είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Οι θεσμοί ζητούν ένα σαφές πλάνο για το νέο Υπέρ-Ταμείο, το οποίο για την ώρα έχει μεν συσταθεί αλλά το έργο του είναι μάλλον ανύπαρκτο.

Βέβαια έχει γίνει η σχετική προεργασία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ως εκ τούτου δεν θα ξεκινήσουν από το μηδέν. Ο στόχος παραμένει ένας. Να υπάρχει τεχνική συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου στο τελευταίο Eurogroup του 2017.

Η πλευρά των δανειστών ζητά σε ότι αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων απτά βήματα προόδου σε κορυφαία project, όπως αυτό της Εγνατίας Οδού, του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του Ελληνικού. Ζητούν όμως να μην υπάρχουν και φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω κρατικών παρεμβάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά έργα.

Στο πεδίο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η έμφαση δόθηκε τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των συμβολαιογράφων σε τεχνικές τηλεδιασκέψεις που έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες με το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ευελπιστεί, ότι εφόσον όλα κινήσουν βάση του σχεδιασμού, στις 22 Ιανουαρίου, να ολοκληρωθούν τα πάντα και αφού προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα το Compliance Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το επιθυμητό είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τότε η τρίτη διαπραγμάτευση για να μπορέσει να αρχίσει μεγάλη κουβέντα για το χρέος και την επόμενη μέρα του μνημονίου.

Ενέργεια

Ανάμεσα στα 101 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το μνημόνιο με τους θεσμούς της ευρωζώνης στην αγορά ενέργειας συγκαταλέγεται και η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο αρμόδιος υπουργός πάντως, Γιώργος Σταθάκης, χθες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η λύση για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ, είναι πολύ κοντά.

Στις τράπεζες ζητείται η εφαρμογή της στρατηγικής για τα NPLs συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού αλλά και της εκκίνησης από τις 29/11 των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, καθώς και περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση του Κώδικα Αφερεγγυότητας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυροποίησης της θέσης των εξασφαλισμένων πιστωτών αλλά και παρακολούθηση της εφαρμογής των αλλαγών στο πλαίσιο της τραπεζικής διακυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα της αξιολόγησης των στελεχών των τραπεζών.

Επίσης πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες, τις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Στις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνει η ολοκλήρωση των βασικών ιδιωτικοποιήσεων και να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει το Υπερταμείο το στρατηγικό του πλάνο. Ειδική έμφαση δίδεται στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του Ελληνικού και της Εγνατίας. Εκκρεμεί η εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και η βελτίωση της διαχείρισης των πληρωμών του κράτους, η πλήρης στελέχωση της ΑΑΔΕ, η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων στον ΕΦΚΑ, η εφαρμογή των παρεμβάσεων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η πλήρης εφαρμογή όλων των παρεμβάσεων στο Δημόσιο, ο σεβασμός του κανόνα ένα προς πέντε στις προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο και η εφαρμογή των παρεμβάσεων στην ΕΛΣΤΑΤ και του γενικού πλαισίου για τους ανεξάρτητους οργανισμούς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις