Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Οι κερδοσκόποι μας άλλαξαν ρότα…”

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

 

Στις επιθέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες απέδωσε…

την αιφνιδιαστική ανακοίνωση νέας δέσμης σκληρών μέτρων από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Μega.

 

“Οι διεθνείς αγορές έχουν τους κανόνες τους. Οι κανόνες αυτοί πολλές φορές είναι κανόνες άγριοι, είναι κανόνες που προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο πιο ευάλωτος. Και εκεί επιτίθενται. Και αυτό το έχουμε δει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πολλές άλλες χώρες στον Ευρωπαϊκό Νότο. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα”, είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε : “Οι γενικές αρχές μας ισχύουν στο ακέραιο, αλλά κάποια πράγματα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με μια οικονομία που πάει στα βράχια”.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους και η Κομισιόν, στην οποία το οικονομικό επιτελείο θα δίνει πλέον αναφορά κάθε μήνα.

 

Αναφορικά με την περικοπή επιδομάτων από τους δημοσίους υπαλλήλους, διευκρίνισε ότι θα είναι μεγαλύτερη σε αυτά των υψηλόμισθων και μικρότερη στων χαμηλόμισθων.

 

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε ότι με την περικοπή των αποδοχών η οικονομία θα μπει σε μεγαλύτερη ύφεση, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε: “μια οικονομία η οποία έχει τόσο μεγάλο έλλειμμα, όταν το μειώνει, απελευθερώνει πόρους που μπορεί να πάνε σε επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή, το κράτος απομυζά στην πράξη πόρους – επειδή χρειάζεται να δανείζεται τόσο πολύ – που διαφορετικά θα πήγαιναν σε επενδύσεις. Επιπλέον η Ελλάδα έχει να απορροφήσει τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ από διαρθρωτικά ταμεία, τα επόμενα τρία χρόνια. Και τρίτον, θα υπάρξει μία ανάκαμψη, το 2010, σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι οι κρίσιμοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, όπως η ναυτιλία, θα ανακάμψουν και αυτοί. Άρα, θα μπούμε σε μια διαδικασία ανάκαμψης, την οποία εμείς βλέπουμε από το μέσο του 2010 και πέρα”.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε