Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Οι πρώτες αντιδράσεις: ΔΝΤ καθυστερήσατε – Γερμανία: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε

Οι πρώτες αντιδράσεις: ΔΝΤ καθυστερήσατε – Γερμανία: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε

Ταχεία δράση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  η οποία σε

ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία γνώση σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει σήμερα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

ΔΝΤ : Αδικαιολόγητη καθυστέρηση!

Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποστολή της επιστολής από την Ελλάδα έκανε λόγο αξιωματούχος του ΔΝΤ ο οποίος είπε οτι η χώρα μας με την κωλυσιεργία της έγινε στόχος των κερδοσκόπων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για τη χορήγηση έκτακτων δανείων στη χώρα αφότου κριθεί από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι έγκυρο.

«Σε πρώτο στάδιο, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εκδώσουν γνώμη όσον αφορά στην ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού και μόλις αυτή δοθεί στη δημοσιότητα, το Eurogroup θα αποφασίσει επισήμως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης.

Ωστόσο ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρός Καν δήλωσε οτι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  είναι έτοιμο να δράσει άμεσα για να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια. «Λάβαμε το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Συνεργαστήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και πολλές εβδομάδες γι’ αυτή την τεχνική βοήθεια και έχουμε εδώ και μερικές ημέρες αποστείλει επί τόπου ένα κλιμάκιο που συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση», προστίθεται ακόμα στην ανακοίνωση.

ΕΚΤ: Ουδέν σχόλιο!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  (ΕΚΤ) δεν έχει κανένα σχόλιο αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ/ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πηγαίνει στις ΗΠΑ, όπου θα παρευρεθεί στην εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ 

Γερμανία: Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε υπέρ της Ελλάδας

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα “έτοιμη να δράσει άμεσα” υπέρ της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επιδεικνύει την αλληλεγγύη της από καθήκον και “για το εθνικό της συμφέρον”, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Οφερ αναφορικά με την προσφυγή της Αθήνας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Γερμανίας στο αίτημα της Ελλάδας το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακόμα υποθετικό, ο Οφερ δήλωσε: “εάν συμβεί αυτό, η γερμανική κυβέρνηση θα είναι άμεσα έτοιμη για δράση”.

Ο εκπρόσωπος πάντως υπενθύμισε τα ενδιάμεσα στάδια που απαιτούνται για την καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα, όπως μία εξέταση της κατάστασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαπίστωση απουσίας εναλλακτικών λύσεων και μία ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.

Ικανοποίηση από την Ισπανία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ

Η απόφαση της Αθήνας θα ηρεμήσει τις αγορές και θα στείλει ένα μήνυμα καθησυχασμού με σεβασμό προς την οικονομία της, εκτιμά η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαρία Τερέζα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα. Τόνισε δε ότι το ποσό των 3,67 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι η συμμετοχή της Ισπανίας στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι έτοιμο να διατεθεί.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την διαδικασία και θα την αρχίσουμε το συντομότερο δυνατό», διεμήνυσε. 

Ικανοποιημένη από την εξέλιξη δήλωσε και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. «Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός μερικά λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πόσα θα δώσει κάθε χώρα της ΕΕ για την Ελλάδα
Ισορροπία του τρόμου στο Χρηματιστήριο
Θέμα ημερών η εκταμίευση λέει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ – Καθυστέρησατε ένα μηνα λέει το ΔΝΤ
Η επιστολή για ενεργοποίηση του μηχανισμού
Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό
Γερμανός υπ. Οικονομίας: Βοήθεια στην Ελλάδα μόνο σε έκτακτη περίπτωση 
Σφυροκόπημα της κυβέρνησης για την προσφυγή από την αντιπολίτευση
Νέα υποβάθμιση από Moody’s

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε