Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών πρώτα από έγκριση στις Βρυξέλλες

Το σημερινό Συμβούλιο ενέκρινε εξάλλου, χωρίς συζήτηση, τη δεύτερη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα.

To Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ότι από το 2011 τα κράτη μέλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του κάθε έτους, θα θέτουν υπό την κρίση της ΕΕ τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών του ερχόμενου έτους και στη συνέχεια, εφόσον τα σχέδια αυτά υιοθετούνται, θα τίθενται προς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή διευκρινίζοντας ότι με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ελλάδα τον Ιούλιο οι βασικές αρχές του κρατικού προϋπολογισμού κάθε έτους θα χαράσσονται κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε επίσης την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουσελά στη θέση του αρμοδίου για τα έσοδα υφυπουργού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η υστέρηση που έχει παρατηρηθεί στα κρατικά έσοδα κατά το τρέχον έτους θα μπορούσε να αντισταθμιστεί είτε με αυξήσεις του ΦΠΑ είτε με την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Το σημερινό Συμβούλιο ενέκρινε εξάλλου, χωρίς συζήτηση, τη δεύτερη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα. Ως προς μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η ενίσχυση των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη μέλη, η σύσταση ενός αποθεματικού ταμείου που θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κ.α., όπως ανέφερε ο υπουργός υπήρξε ανταλλαγή απόψεων χωρίς ωστόσο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού χαιρέτισε τις πρόσφατες θετικές για την πρόοδό της δηλώσεις διεθνών παραγόντων, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών όπως πχ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κ.α καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.. Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της «τρόϊκας», θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε